Adventi aprósütemény a hétvégére: Mézes puszedli

Írta ekkor 2021-11-27

Az advent legszebb pillanatai közé tartozik, amikor elővesszük a jellegzetes karácsonyi fűszereket, és miután átgondoltuk, milyen adventi aprókkal örvendeztessük meg családtagjainkat, a rokonokat, betoppanó vendégeket és nem utolsó sorban saját magunkat, és hozzákezdünk a finomságok tényleges kisütéséhez.
Ezúttal a hagyományos választékból nyújtunk egy ízelítőt:

MÉZES PUSZEDLI

Hozzávalók
56 dkg liszt
13 dkg porcukor
13 dkg vaj
1 db tojás
25 dkg méz
1 kk szódabikarbóna
1 tojássárgája megkenni
fél vagy egész szem diók, fahéj ízlés szerint

A MÁZHOZ

1 db tojásfehérje

12 dkg cukor

A hozzávalókat jól összedolgozzuk, a mézet érdemes felmelegíteni előtte a vajjal, úgy adni a szódabikarbónával, őrölt fahéjjal elkevert liszthez a tojással. Ragacsos masszát kapunk, de ne ijedjünk meg tőle, mielőtt apró gombócokat szaggatunk-tépünk ki belőle, kis időre betehetjük a hűtőbe, hogy egyszerűbb legyen vele dolgozni. A kis golyók közepébe illesszünk egy-egy szem vagy fél szem diót, majd kenjük meg a tojássárgájával. Megdagadnak sütés közben, így hagyjunk nekik elegendő helyet, így tegyük a 180 fokos sütőbe, ahol 5-10 perc alatt el is készülnek (a sütő teljesítményétől függ). Még puha, miután megsült, de nem szabad túlsütni, mert hűlés közben keményedik.

Amíg a puszedlik sülnek, készítsd el a mázat. A tojásfehérjét egy villával verd fel, majd fokozatosan adagold hozzá a porcukrot. Fényes, tejfölszerű masszát kell kapnod. Ezt a mázat oszd el a frissen kisült puszedlik tetején, és hagyd megdermedni.

Jó étvágyat! 🙂 

Forrás: sokszinuvidek.24.hu 


Olvasói kommentek

Komment írás

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra. Required fields are marked *

12 − 3 =


KORONAfm100

itthon vagy...

Most szól
TITLE
ARTIST