Bögrés farsangi fánk – gyors és finom!

Írta ekkor 2022-02-24

Lassan, de biztosan búcsút inthetünk a farsangnak, viszont nem múlhat el úgy ez az ünnepi időszak, hogy ne egyél az isteni fánkból, amit te magad is könnyen kisüthetsz. Egy gyors változattal kínálunk meg, hogy a rohanó hétköznapok során is legyen időd elkészíteni.

 

Hozzávalók 10 darabhoz:

1 bögre langyos tej

2 bögre liszt

5 darab tojássárgája

3 evőkanál cukor

1 mokkáskanál só

2 evőkanál vaj

20 gramm friss élesztő

Fotó: divany.hu

Elkészítés:

Tedd a meleg tejbe a cukrot, és morzsold bele az élesztőt, amit szintén nem kell mérned: a csomagolás jelzi, hogyan vághatsz le belőle 20 grammot. Keverd el, és tedd félre meleg helyre 10 percre, hogy kissé felfusson.

Mérd ki egy tálba a lisztet, add hozzá a sót, az 5 tojássárgáját, majd olvaszd fel a vajat, és az is mehez a keverékhez. Végül alaposan dolgozd el és dagaszd néhány percig az élesztős tejjel a keveréket, hogy végül egy lágy, de már kezelhető tésztát kapj.

Tedd félre 30 percre meleg helyre – nálam a langyosra előmelegített sütőbe került.

Fél óra után nyújtsd ki a tésztát nagyjából egy-másfél centisre, és egy pohárral szaggasd ki a fánkokat, majd egy mélyedést is nyomj a közepükbe. Újra adj nekik letakarva negyedóra pihenőt meleg helyen.

Amíg a fánkok pihennek, forrósíts fel egy nagy adag olajat – bő, forró zsiradékban kell sülniük, nem túl nagy lángon. Amikor ezzel is megvagy, fejjel lefelé tedd őket az olajba, és adj nekik kis lángon 3-4 percet, lehetőleg fedő alatt, majd fordítsd meg mindegyiket, és úgy is kapjanak 2-3 percet.

Porcukorral, baracklekvárral vagy friss gyümölcsraguval tálalhatod, de egy habzsák segítségével akár vaníliás vagy csokis főzött krémmel is megtöltheted a fánkokat.

Forrás: divany.hu


Olvasói kommentek

Komment írás

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra. Required fields are marked *

öt × 5 =


KORONAfm100

itthon vagy...

Most szól
TITLE
ARTIST