Ebben az időszakban megemelkedik a temetőtüzek száma – óvatosságra int a katasztrófavédelem

Írta ekkor 2022-10-29

A napokban egyre többen látogatnak el a sírkertekbe, ebben az időszakban megemelkedik a temetői tüzek száma, de a lakásokban meggyújtott mécsesek, gyertyák is veszélyt jelenthetnek.

A kép illusztráció.

Tavaly ilyenkor tíz temetőben keletkezett tűz, amelyet a tűzoltóknak kellett eloltaniuk. Emellett minden évben előfordul, hogy egy Mindenszentek vagy Halottak napja alkalmából meggyújtott gyertya miatt teljesen kiég egy lakás.

Az alábbiak betartásával megelőzhetjük a temetőtüzeket, mint például, hogy tisztítsuk meg a sírhely környezetét a száraz avartól, elszáradt virágoktól és koszorúktól, mert ezek könnyen lángra kapnak.

Csak tartóban lévő mécsest gyújtsunk meg. A mécsest úgy helyezzük el, hogy a közelében ne legyen éghető anyag, és ne tudjon felborulni. A mécsestartóban égő mécsest a sírtól való távozás előtt oltsuk el! Ne dobjunk a temetőben kihelyezett hulladékgyűjtőbe forró mécsestartókat! Sokan nemcsak a temetőben, hanem otthon is gyújtanak gyertyát elhunyt szeretteikre emlékezve.

Az ezzel összefüggő lakástüzek leggyakoribb oka, hogy az égő mécsest, gyertyát gyúlékony anyagok közelében helyezik el, a keletkező lángok pedig a függönyön, asztalterítőn keresztül átterjednek a lakás más helyiségeire. Ha a gyertyát vagy mécsest egy tűzálló tálra tesszük, akkor az nem forrósítja át a környezetét, és nem vezet lakástűzhöz a megemlékezés.


Olvasói kommentek

Komment írás

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra. Required fields are marked *

2 × egy =


KORONAfm100

itthon vagy...

Most szól
KORONAfm100
Itthon vagy...