Egyszerű bögrés mézeskalács recept karácsonyra
Írta koronafm100ekkor 2022-12-03
Ha karácsony, akkor mézeskalács, egy olyan tésztareceptet hoztunk, ami maga az álom! Annyira könnyű vele dolgozni, hogy az elképesztő. A gyúrása gyorsan megvan, a végeredmény pedig egy olyan vaj puha, könnyen nyújtható tészta, ami nem ragad.
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre
Hozzávalók:
– 8 bögre finomliszt (pont 1 kg)
– másfél bögre porcukor
– 3 teáskanál szódabikarbóna
– 1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék
– 30 dkg margarin vagy vaj (én margarint használtam)
– 1 bögre méz
– 3 tojás
(fotó: blikkruzs.blikk.hu)
- A lisztet, a porcukrot, a fűszert és a szódabikarbónát egy nagy tálban összekeverjük.
- Ezután hozzáadjuk az enyhén megolvasztott margarint. Mikróban egy picit megpörgetheted a a felkockázott margarint, és kiveszed mikor éppen hogy elkezdett megolvadni. A méz és a tojások szintúgy mehetnek a tetejére.
- Ekkor fogunk egy villát, és az egészet átkavarjuk, addig amíg úgy nagyjából összeállt a liszt a ragacsos anyagokkal. Ez egy percet vesz igénybe legfeljebb
- Ekkor kézzel egynemű tésztává gyúrjuk, majd három egyenlő részre osztjuk.
- Ezután az első adag tésztát jól lisztezett deszkán ki kell nyújtani kb. fél centi vastagra (lehet kevesebb is, de így olyan pufik lesznek), majd tetszőleges formákat szaggatunk süteménykiszúróval a tésztából.
- Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket, és 180 fokra előmelegített sütőben (alul-felül sütés), pontosan tíz percig sütjük őket. Tíz perc, semmiképpen sem több!
Jó étvágyat! 🙂
Forrás: https://elmenyorszag.com/