Főzz sütőtök krémlevest nemcsak egészséges ,hanem finom is
Írta Lukács Kataekkor 2022-09-22
Sütőtököt szeptembertől egészen januárig lehet kapni, és szinte nincs is, aki ne szeretné: a forró, frissen sült tök illatának nem lehet ellenállni. Rendkívül egészséges is, hiszen sárga húsa B- és C-vitaminban is gazdag. A sütőtök magas rosttartamának köszönhetően segíti az emésztést, de hatásos gyulladásokra, meghűléses problémákra is. Érdemes tehát minél többet enni belőle!
Sütőtök krémleves
- 1/2 kg sütőtök
- 1 közepes fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 4 dl víz
- 1 mk majoránna
- 1 mk kakukkfű
- 10 dkg füstölt kolbász vagy pirított tökmag
Elkészítés:
- Hámozd meg a tököt, magozd ki, majd vágd kisebb kockákra, és tedd egy tepsibe. Pakold a tetejére a karikákra vágott hagymát és a megpucolt fokhagymagerezdeket, majd sózd, borsozd, önts rá egy kevés olajat, és süsd ki 180 fokon (kb. 40 perc alatt van kész).
- A sült tököt tedd egy lábasba, önts rá két dl vizet, majd bormixerrel pürésítsd. A víz másik felét folyamatosan adagold hozzá, és ekkor mehet bele a majoránna és a kakukkfű is. Egyszer forralj rajta, majd húzd le a tűzről.
- Vágd apró kockákra a kolbászt, és kevés olajon pirítsd ropogósra.
- A levest tökmaggal vagy sült kolbásszal megszórva tálald.
Jó étvágyat! 🙂
Forrás: ripost.hu