Hasmenés terhesség alatt

Írta ekkor 2022-09-13

A hasmenés terhesség alatt kiemelt figyelemmel kezelendő, hiszen jóval korlátozottabbak a kezelési, gyógyszerszedési lehetőségek, mint máskor. A legjobb a fertőzések, betegségek, veszélyek megelőzése, a veszélyforrások elkerülése, a megszokottnál nagyobb elővigyázatosság. Természetesen a legnagyobb körültekintés ellenére is felütheti a fejét terhesség alatt egy hasmenés vagy torokgyulladás, netán hólyaghurut. Terhesség alatt jelentkező hasmenés esetén is van néhány házi praktika, kockázatmentes kezelési mód.

Hasmenés terhesség alatt

Hasmenés terhesség alatt

Hasmenés terhesség alatt – Mit tegyünk

A várandósság testileg és lelkileg is megterhelő lehet a kismama számára, kinek jobban, kinek kevésbé. Ami közös a hölgyekben, hogy ilyenkor még inkább szeretnék elkerülni a különböző fertőzéseket, betegségeket, ami egyrészt abból fakad, hogy sok gyógyszer, gyógyhatású készítmény ellenjavallt terhesség alatt, másrészt aggódnak a fertőzések babára gyakorolt esetleges negatív hatásai miatt.

Hasmenés terhesség alatt is előfordulhat, hiszen a gyomor-bélrendszeri fertőzések nem válogatnak kit támadnak meg. Nem szabad kétségbe esni, mindig van megoldás. Ha a megelőzés már nem lehetséges, és előállt a hasmenéses állapot a terhesség alatt, elsősorban figyelni kell a folyadékpótlásra, elősegíteni a toxinok, méreganyagok távozását és néhány napig előtérbe helyezni a diétásgyomorkímélő ételeket.

Hasmenés terhesség alatt – Mit szedhetünk

Ha a kismamák valamilyen terhes vitamint szednek, általában jól feltöltöttek az ásványi anyag és vitaminkészleteik. Egy terhesség alatti hasmenés ugyan átmenetileg megzavarhatja a rendszert, de néhány hasznos tippel hamar átvészelhetőek a kellemetlen napok.

Terhesség alatt sokan tanácstalanok, hogy a széntablettákat bevehetik -e biztonsággal? Ez sok esetben nem szükséges, hiszen egy pár napos diétával és folyadékpótlással a terhesség alatti hasmenés a hamar a múlté lesz. Ha makacsabb helyzettel állunk szemben, a háziorvosok általában a széntabletták bevételét javasolják, mivel ezek a bélrendszerből nem szívódnak fel.

Hasmenés terhesség alatt – hasfogó gyógyszereket ne

Ha terhessége alatt hasmenése vagy más betegségre utaló panaszai jelentkeznek, semmiképpen ne kezdjen öngyógyszerezésbe! Ilyenkor a legtöbb gyógyszer, beleértve a hasfogó gyógyszerek nem alkalmazhatóak. Makacs panaszok esetén egyeztessen háziorvosával, de valószínű, hogy a széntabletta bevételét nem ellenzi majd. Az aktivált szén a tápcsatornából nem szívódik fel, helyi hatása van csak, a méreganyagokat a bélrendszerben köti meg és segíti eltávolításukat.

Hasmenés terhesség alatt

Hasmenés terhesség alatt

Hasmenés terhesség alatt – folyadékpótlás

A folyadékpótlás nagyon fontos, ha terhesség alatt hasmenéses panaszai jelentkeznek. Nem kell félni a terhesség alatt jelentkező hasmenéstől, de az óvintézkedéseket be kell tartani! Ezek közül az egyik a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztásSzénsavmentes ásványvíz vagy gyógytea ajánlott, mely utóbbi a folyadék pótlása mellett még a gyomornyálkahártyát is nyugtatja. A szakemberek terhesség alatti hasmenés esetén, hűtött, szűrt almalevet vagy sárgarépalevet is ajánlanak.

Nagyon fontos a kálium és nátrium egyensúly megtartása, ezek szükségesek a folyadékegyensúlyhoz. Terhesség alatt – főleg, ha a kismamának hányingere is van- kortyonként kell a folyadékot fogyasztani, negyedóránként, félóránként.

Néhány napos diéta a terhesség alatti hasmenésre

Hasmenéses tünetek megjelenésekor a kismamának legelőször a fokozott folyadékbevitelre kell figyelni. Amikor enyhülnek a tünetek, lehet kisebb adagokban pirítóst, főtt burgonyát falatozni, esetleg főtt sárgarépát. A burgonya és a répa kiváló káliumforrások, ilyenkor különösen hatásosak az ásványi anyag pótlásra.

Hasmenés, hasfájás terhesség alatt

Hasfájásos, hasmenéses panaszok is előfordulhatnak terhesség alatt – bár a legtöbb kismama ilyenkor elsősorban székrekedéssel küzd. A terhesség alatti hasfájásos, hasmenéses panaszokat fertőzés, de étrendi probléma is okozhatja. Ha ilyen panaszok jelentkeznek, érdemes kerülni a tejtermékek, a zsíros, fűszeres ételek fogyasztását, a túl sok gyümölcsöt, hiszen ezek is okozhatnak fokozott gázképződést, hascsikarást, hasfájást, hasmenést.

A fertőzéses hasmenéses betegségeket pedig jobb kivédeni, amennyire lehetséges. A gyakori kézmosás, a fokozott odafigyelés a körülöttünk lévő higiéniára sokat tesz a megelőzés érdekében. Az elfogyasztott gyümölcsöket, zöldségeket mindig meg kell mosni, a húsokat alaposan átsütni, a tojást megbízható helyről beszerezni és átmosni.

Veszélyes -e a terhesség alatti hasmenés

A legtöbb kismama megijed, ha terhesség alatt hasmenése jelentkezik, jó hír viszont, hogy ettől nem kell tartani, nem veszélyes a babára, csak fokozottan kell rá figyelni és a fent említett étrendi tanácsokat, folyadékpótlásra vonatkozó szabályokat betartani. Ha makacs hasmenésről van szó, 2-3 nap után mindenképpen orvoshoz kell fordulni. A széntabletták bevételét is érdemes a kezelőorvossal egyeztetni, hiszen a probléma súlyának megfelelően határozza meg az egyszerre beszedendő mennyiséget.

Ha a terhesség alatti hasmenés hányással is párosul és/vagy egyértelműen látszik, hogy a szájon át bevitt folyadékból szinte semmi nem marad bent, mindenképpen orvosi kezelés szükséges. Ha hányás és hasmenés együtt jelentkezik és ellehetetlenül a megfelelő folyadékpótlás, ásványi anyag pótlás, előfordulhat, hogy infúziós terápia válhat szükségessé.

– Publikálta: Vörös István; szerző: vendégszerző / fizetett tartalom –


Olvasói kommentek

Komment írás

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra. Required fields are marked *

19 + 12 =


KORONAfm100

itthon vagy...

Most szól
TITLE
ARTIST