#KORONAcafé: Fény derült a nagy húsvéti sonkatitokra

Írta ekkor 2022-04-11

A KORONAcaféban Németh József Venesz-díjas mesterszakács volt a stúdióvendégünk, aki sok hasznos gasztrotippel látta el a húsvétra készülő háziasszonyokat. Többek között kiderült, hogy mi az ünnepre való sonkafőzés aranyszabálya és mitől lesz igazán isteni a főtt tojás.

Gasztroszakértőnk Németh József séf a klasszikus húsvéti fogások között szót ejtett a kalácsról, a nagyböjti ételekről és azokról a zöldségekről, amelyeket érdemes választani az ünnepi menühöz. 

Egyéb jó tanácsok a vásárláshoz a 24.hu. cikke alapján:

A húsvéti asztalra való sonka vásárlásánál bizonytalanságra adhat okot az, hogy nem „látunk bele” a termékbe, bizonyos értelemben „zsákbamacskát” veszünk. Ilyen esetben célszerű darabolt terméket választani, amelyen látható a termék metszéslapja. A jó minőségű sonka metszéslapja egyöntetűen bordó színű és nem láthatóak rajta bevérzések. Érdemes a sonkát borító bőrt is megvizsgálni. Olyan terméket válasszunk, amelyen a bőr tiszta és teljesen szőrtelenített.

A sonka – az ujjunkkal megnyomva – nem lehet se túl puha, se túl kemény. A gyorspácolt, vákuumcsomagolt sonkák esetében érdemes szemügyre venni, hogy a csomagolóanyag és a sonka között van-e páclékiválás. Ha ilyennel találkozunk, az túlzott páclébevitelre és/vagy gyengébb húsminőségre utalhat.

(fotó 24.hu)

A termék címkéjét minden esetben ellenőrizzük! Ez nemcsak a minőségmegőrzési időről és a felhasznált anyagról nyújt információt, hanem a sonka előállításának módjáról is. A termék megnevezésében erre utalni kell.

Így könnyen meggyőződhetünk arról, hogy hagyományos vagy gyorspácolással készített termékkel van-e dolgunk. A címkén a nyers sonkák esetében a „nyers sonka”, a hőkezelt sonkák esetében „főtt sonka” vagy „sült sonka” alapmegnevezést olvashatjuk. Érdemes a címkén ellenőrizni, hogy a „füstölt” vagy a „füstölt ízű” kifejezés szerepel-e. Előbbinél keményfa égetéséből származó füsttel közvetlenül füstölik a sonkát, míg utóbbinál füstaromát juttatnak bele. Azoknak, akik a hagyományos pácolt, füstölt sonka ízt keresik, nem javasolt a „gyorspácolt” és „füstölt ízű” jelzővel ellátott termékek választása.

Forrás: koronafm100.hu/24.hu


Olvasói kommentek

Komment írás

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra. Required fields are marked *

5 + 9 =


KORONAfm100

itthon vagy...

Most szól
TITLE
ARTIST