Milyen bukósisakot vegyünk az e-bicikli használatához?

Írta ekkor 2022-10-09

Az e-biciklik nem csupán környezetbarátabbak, hanem olcsóbbak is, mint a motorkerékpárok vagy az autók. Ám egy dolog vásárolni egy eBike-ot, és egy teljesen más dolog biztonságosan közlekedni vele. Ehhez valami mindig elkerülhetetlen: a sisakok használata. Na de mire kell figyelni a sisak kiválasztásakor?

A sisaknak kényelmesnek, biztonságosnak és sokak számára stílusosnak kell lennie. A legtöbb modell polisztirolhabból és polikarbonátból készül. Az előbbi anyagot belül sisakbélésként használják, míg a polikarbonát adja a héj szilárdságát. Az így készült sisakok könnyűek és kényelmesek.

Fontos a megfelelő illeszkedés is, ezért mindenképp körméretet kell vennie a fejéről, mielőtt bukósisakot venne. Ha vegyes terepen szeretne utazni, érdemes zárt sisakot választani, hogy megvédje arcát a szennyeződésektől. A teljes arcot fedő bukósisak óvja az állkapcsot is.

A legjobb e-bike sisakok extra védelmet nyújtanak az elektromos kerékpárokkal elérhető nagyobb sebesség és a normál, pedálos biciklikhez képest nagyobb tömeg miatt, aminek következtében egy esetleges ütközés is nagyobb lendülettel történik.

Ennek figyelembevételével sok márka most olyan e-bike-specifikus sisakokat forgalmaz, amelyek nagyobb védelmet nyújtanak az elektromos kerékpár használóinak.

Kötelező-e bukósisakot viselni?

Számos országban kötelező a 18 év alatti kiskorúaknak bukósisakot viselni kerékpározás közben, és ez vonatkozik az elektromos kerékpárokra is. A 18 éven felüli biciklizőknek ugyan nem kötelező a fejvédő viselete, de javasolt minden óvintézkedést megtenni a biztonságuk érdekében.

Az elektromos kerékpárok nagyobb sebességgel haladhatnak, mint a hagyományos kerékpárok, így súlyosabbak lehetnek a balesetek következtében fellépő sérülések is. Az Ön biztonsága a saját felelőssége, még akkor is, ha nincs törvény, amely előírja a sisak viselését.

– Publikálta: Vörös István; szerző: vendégszerző / fizetett tartalom –


Olvasói kommentek

Komment írás

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra. Required fields are marked *

18 − tizenhét =


KORONAfm100

itthon vagy...

Most szól
KORONAfm100
Itthon vagy...