Tizenhat réteg alól bújtak elő az ASTRICEUM falainak rejtett kincsei

Írta ekkor 2022-11-14

Péntek délután új állandó kiállítóterek nyíltak meg Kalocsán az ASTRICEUM Érseki Múzeum emeletén.

A Kanonokház a 19. században címet viselő anyag az elmúlt 15 év régészeti feltárásainak eredményeinek bemutatása mellett sosem látott alkotásokat és felületeket tár fel a múzeumba látogatók előtt.

A tárlat megnyitóján, amely egyben helyi megemlékezés is volt a Műemlékvédelem 150 éves működéséről, dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek köszöntötte a megjelenteket.

Mint beszédében hangsúlyozta, az elmúlt tizenöt év feltáró, építő, felújító törekvései nem voltak mindig nehézségektől mentesek, de értékmentő küldetést teljesítenek és teljesítettek – vallja a főpásztor.

 

A szót Vörös Márta egyházmegyei főépítész vette át, aki elsőként köszönetét fejezte ki a hivatalos szerveknek, az érsekségnek, az illetékes minisztériumnak és a kormánynak az értékmentő törekvések támogatásáért.

Ezután átfogó díszítőművészet-történetet bemutatót tartott, értelmezve a frissen megnyíló helyiségekben látható, évek alatt, több fedőréteg alól feltárt alkotásokat, amelyeket élőben is megtekinthettek a látogatók, illetve mostantól mindenki, aki betér az ASTRICEUMba.

 


Olvasói kommentek

Komment írás

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra. Required fields are marked *

19 − 17 =


KORONAfm100

itthon vagy...

Most szól
KORONAfm100
Itthon vagy...