28. Kadarka Nemzetközi Nagydíj Borverseny beszámoló

Írta ekkor 2024-04-10

Bulgáriából, Szlovákiából és Szerbiából is érkeztek borok

Április 5-én egész napos szőlészeti-borászati és Dutra traktor kiállítás mellett a művelődési központban rendezték meg a 28. Nemzetközi Kadarka Nagydíj Borversenyt. A borverseny szakmai fővédnöke Frittmann János, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke, a Kunság Borvidék elnöke, társadalmi fővédnöke dr. Feldman Zsolt, mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár volt, aki miközben a borbírálat zajlott, a szőlészet-borászat helyzetéről, a pályázati lehetőségekről tartott előadást a résztvevőknek.

Magyarországról az Egri, a Szekszárdi, a Hajós-Bajai, a Kunsági, a Villányi, a Pécsi borvidékről küldték el a legjobb boraikat a pincészetek. Ezek mellett Bulgáriából, Szlovákiából és Szerbiából is érkeztek tételek. Az idei verseny főrendezője Kiskőrös önkormányzata, emellett a helyi borlovagrend, illetve a KEVI borászdiákjai és tanárai segítették a rendezvény lebonyolítását.

A megnyitón Domonyi László polgármester üdvözölte a neves borászokból álló vendégsereget és a vármegyéből származó Feldman Zsolt agrárminisztériumi államtitkárt. Domonyi László beszédében kiemelte:

„A Kadarka borverseny azért is fontos, hogy magát, az egykor óriási presztízsnek örvendő Kadarka szőlőt, Kadarka bort életben tartsák. Egykor a vörösbor szinonimája volt idehaza a Kadarka, amelynek a termőterülete mára sajnos lecsökkent. Egyedi, gyönyörű bora van, amelyet meg kell ismertetni a fiatalokkal”– mondta a polgármester.

Ezt a szándékot hivatott erősíteni Kiskőrös Város Önkormányzata, amikor átvállalta a rendezvény szervezését. Petőfi szülővárosa büszke arra is, hogy helyi középiskolájában borászokat képeznek olyan elhivatott pedagógusokkal, mint például Filus János, aki a HNT Felügyelő Bizottságának elnöke is.

Frittmann János, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke aláhúzta:

„A klasszikus magyar borok közül a Kadarka a szívügye. A borfogyasztók a legjobb vörös borok között ne a Kadarkát keressék, hanem a Kadarkák között a legjobbat.”Az elnök után Feldman Zsolt agrárminisztériumi államtitkár köszöntötte a résztvevőket, majd előadásában az idei pályázatokról adott áttekintést.

Mint az előadásban egyebek mellett elhangzott:

„Domonyi László polgármester úr, a város és elkötelezett magyar borászok szerencsére mindent megtesznek azért, hogy ezt az anno törökök elől menekülő szerbek által hozott vörösbort adó szőlőfajtát megőrizzék a következő generációk számára. Nagy-nagy köszönet érte! Nem mellékesen érdemes megemlíteni, hogy április 8 és29. között adhatóak be a borászati gépek és technológiák beszerzését támogató konstrukcióra a támogatási kérelmek.”

A 64 benevezett bor bírálatát három szakmai és egy csúcsbizottság végezte.

A bírálati időszaka alatt a Petőfi téren, a Kiskőrösi Dutra Baráti Kör Egyesület erőgépeit nézhették meg a vendégek, valamint igazi kuriózumnak számított a magyarországi Kadarka boros címkékből nyílt kiállítás, Németh Mihályné gyűjteményéből. 

 


Olvasói kommentek

Komment írás

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra. Required fields are marked *

16 − 12 =


KORONAfm100

itthon vagy...

Most szól
KORONAfm100
Itthon vagy...