65 éves Elvis első lemeze

Írta ekkor 2018-07-18

1953-ban, megjelent Elvis Presley első lemeze, a “My happiness”, amit édesanyjának ajánlott. A  rocklegenda Memphisben énekelte fel a Sun Records stúdióban, mindössze 18 éves korában. A 78-as fordulatszámú hanglemez B-oldalára a That’s When Your Heartaches Begin sláger került.

Presley a felvételt, amelyért 4 dollárt fizetett, az anyjának szánta születésnapi ajándékként. A történet szerint Presley hazafelé megállt egyik barátjánál meghallgatni a felvételt, amely végül ott is maradt. A Presley-családnak ekkor még nem volt lemezjátszója. A még ma is hallgatható, kitűnő állapotban lévő hanglemez évtizedekig ennél a havernál maradt, 2015-ben más Elvis-relikviákkal együtt elárverezték Gracelandben, a sztár egykori memphisi házában, amelyet a rock and roll királya születésének 80. évfordulóján tartottak.

A vártnál jóval magasabb áron, 300 ezer dollárért (80 millió forint) kelt el Elvis Presley legelső felvétele,
A kikiáltási ár 50 ezer dollár volt. A szóban forgó, privát céllal készült lemez a csillagászati árát annak köszönheti, hogy mindössze ez az egy példány létezik belőle, és hivatalosan nem jelent meg. Lorisa Hilburn, a néhai barát, Ed Leek unokahúga, aki megörökölte a lemezt elhunyt rokonai után, azt mondta, hogy nem számított ilyen magas bevételre, és annak egy részéből két fia egyetemi taníttatását fedezi. Ed Leek a nyolcvanas években megpróbálta elárverezni, de végül sosem adta el a felvételt. Hilburn elmondása szerint a családból senki sem láthatta a lemezt, amelyet a bácsikája egy széfben őrzött.

A Presley karrierje szempontjából rendkívül értékes felvétel időben megelőzte az 1954-es That’s All Right című számot is, amelyet az énekes szintén a Sun Recordsnál rögzített, és amely Presley első igazi slágerévé vált, megnyitva előtte az utat a hírnév felé vezető úton.

A ma múzeumként üzemelő memphisi stúdió szerint a My Happiness darabnak fontossága abban áll, hogy a legelső bizonyítékát adja az énekes lenyűgöző tehetségének.

Hallgasd meg a szóban forgó dalt az akkor még teljesen ismeretlen Elvis előadásában:


Olvasói kommentek

Komment írás

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra. Required fields are marked *

16 − kettő =


KORONAfm100

itthon vagy...

Most szól
TITLE
ARTIST