A mulcsozó kalapácsok szerepe a mezőgazdaságban

Írta ekkor 2023-07-27

A mulcsozó kalapácsok szerepe a mezőgazdaságban

Egy nagyobb föld megmunkálása nem mindig tartozik a legegyszerűbb feladatok közé, hiszen nem elég a földet művelni, azt jól is kell tenni. Még egy olyan földterület esetében is akadhat elég munka, amelyet nem művelünk. A földekkel rendelkezők legnagyobb ellensége a gyom, amelyek egy elhagyatott területen érzik magukat a legjobban. Ma már törvény is szabályozza ezeknek a földeknek a karbantartását, hiszen a területeket meg kell tisztítani akkor is, ha semmit sem termelünk rajta.

Mire jó a mulcsozó kalapács?

A mulcsozó kalapácsoknak igen nagy jelentőségük van a talajművelésben. A kalapács segítségével olyan területeket is rendbe tudunk hozni, amelyek esetleg igen kövesek, vagy ahol bokros növényzet van, esetleg a vastagabb szárú írtásra váró növények érzik jól magukat. A speciális kalapácsnak hála, ezeket a területeket is karban lehet tartani. A szerkezet működése egyáltalán nem bonyolult, hiszen a növényzet szárát zúzza össze. A nagyobb területek művelése során nem ritka, hogy több gépet is üzembe helyeznek, amelyek több kalapáccsal sokkal hatékonyabb munkát végeznek.  Ezért sem szabad alábecsülni a kalapácsos mulcsozó szerepét.

 

Mi alapján lehet csoportosítani a kalapácsokat?

Az első és talán legfontosabb a méret, hiszen ez fogja eldönteni, hogy mekkora szélességben tud dolgozni a gép. Ha nagyon nagy földterületről van szó, akkor a maximális szélességet érdemes kiválasztani, így is esélyes, hogy több berendezésre lesz szükség, ha haladni szeretnénk a munkálatokkal.

A második legfontosabb talán a teljesítmény, hiszen ez fogja eldönteni azt, hogy a művelet elvégzéséhez milyen traktort kell majd üzembe helyeznünk.

Nézzünk egy konkrét példát

Egy UML 170-es kalapács hossza 930 mm, szélessége 1900 mm, a gép magassága 980 mm és 16 darab kalapáccsal rendelkezik. Ez, – mint a méretekből talán ki is derül – inkább a nagyobb területek művelésénél nyújthat segítséget. Kisebb kertekben ezt nem igazán szokták használni. A gép súlya 298 kilogramm, amelynek mozgatásához már nem lesz elegendő egy kisebb traktor. Ez a gép lehetővé fogja tenni, hogy a munkálatokat nagyon gyorsan és szakszerűen végezzük el a nagyobb földeken, eleget téve a törvényi kötelezettségünknek is.

Mivel mulcsozó kalapácsból igen széles a kínálat, így érdemes első körben felmérni, hogy pontosan mekkora földterület megműveléséről van szó. Ha mi magunk nem tudunk döntésre jutni, akkor a szakemberek bizonyára segítségünkre lesznek vásárláskor. Érdemes minden tanácsot megfogadni annak érdekében, hogy jó ár-érték arányú vásárlást eszközölhessünk. Ha lehetőségeink engedik, akkor olyan gépet vásároljunk meg, amelyre minél hosszabb garanciát is biztosítanak és ne felejtsük el alaposan átolvasni a garanciális feltételeket sem. Ha úgy gondoljuk, hogy ebben is segítségre szorulunk, akkor a szakképzett értékesítő kollégák ebben is tanácsot tudnak adni.


Olvasói kommentek

Komment írás

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra. Required fields are marked *

kettő × kettő =


KORONAfm100

itthon vagy...

Most szól
KORONAfm100
Itthon vagy...