A múzeumkertben állítják ki a kalocsai temető Petőfi-verses sírkövét

Írta ekkor 2022-11-27

Méltó és különleges helyszínen lel végső nyughelyre a kalocsai temetőből a jobb sorsra érdemes sírkő, amelyen Petőfi Sándor máig ismert egyetlen sírverse áll.

Mint arról híreinkben korábban hallhattál, a Kalocsai Viski Károly Múzeum pályázatot nyert a Nemzeti Kulturális Alaptól, amelyet Petőfi születésének 200. évfordulójára hirdettek meg országos programok finanszírozására.

A városi intézmény arra fordította ezt az összeget, hogy a temetőben lévő, Szabó Ferencz néhai kalocsai iparos síremlékét kimentse és a méltó körülmények között mutassa be az utókornak.

A sírkő kiemelése kapcsán kegyeletsértés sem merült fel, hiszen azt már a múlt században elmozdították eredeti helyéről, így a fősétány melletti, kápolnával szemközti helyzetében senkinek a földi maradványait nem őrizte.

A különleges követ, amelyről anno rádiónk kisfilmet is forgatott, állami védelem óvta, ami mára elévült, ezért léphetett a tettek mezejére a múzeum.

Romsics Imre igazgatótól megtudtuk, hogy a Petőfi verset tartalmazó kő jelenleg a múzeum kertjében várakozik arra, hogy jövő március 15-én ünnepélyes keretek között bemutassák.

 

Romsics Imre, a Kalocsai Viski Károly Múzeum igazgatója a Petőfi sírverssel ellátott kő bemutatása kapcsán kérdésünkre azt is kifejtette, hogy milyen körülmények között tervezik az érdeklődők elé tárni a különleges helytörténeti-irodalmi emléket.

Reméli, hogy a leendő installáció a múzeum látogatói létszámára is hatással lesz – tette hozzá.

 


Olvasói kommentek

Komment írás

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra. Required fields are marked *

tizennégy − 10 =


KORONAfm100

itthon vagy...

Most szól
KORONAfm100
Itthon vagy...