Ahhoz, hogy “túlélj”, elég napi négy ölelés

Írta ekkor 2019-10-07

Időnként mindenkivel előfordul, hogy lehangolt, rosszkedvű vagy szomorú. Ilyenkor egy szeretett családtag, egy gyermek, vagy egy kedves barát ölelése megnyugtat, megvigasztal vagy éppen egy pillantás alatt elfújja a bánatodat.

Harry F. Harlow viselkedéskutató 1966-ban kismajmok viselkedésén vizsgálta a testkontaktus, a fizikai ingerek hatását a testi-lelki fejlődésre. Anya nélkül nevelt majmok ketrecébe drót, vagy szőr”anyát” helyezett. A vizsgálat eredményei szerint a „szőranya” mellett felnövekedő majmok sokkal kisebb zavart szenvedtek el, míg a „drótanya” mellett felcseperedő kisállatok kapcsolatkialakításra, szexuális életre és anyaszerep ellátására képtelen majmokká váltak.

Lássuk milyen csodákra képes az ölelés

1. Ellazít

Az ölelés pillanatában teljesen ellazulnak az izmaink. Azonnal érezhetően megnyugszunk, hiszen csökken a stressz és a feszültség a szervezetünkben. A testi közelség pillanatában az érzelmek is szabadabban áramolnak. Az ölelésnél nő a bizalmunk a másik ember iránt, ezzel az empátiára való hajlamot is nagyban erősítjük.

2. Kisimítja a ráncokat

Tudom hihetetlen, de igaz. Az idegrendszerben olyan pozitív hatást ér el, hogy javul a bőr nedvességtartalma  és mivel lelkileg is kiegyensúlyozottabbá válunk, egyértelműen elsimítja a stressz okozta jeleket az arcunkról.

3. Boldogabbak leszünk

Endorfin hormon termelődik. Ennek a  boldogsághormon termelődésének köszönhetően javul a lelkiállapotunk, ezáltal jobb kedvünk lesz és boldogabbak leszünk.

4. Erősíti a szívet

Az öleléskor csökken a pulzusszámunk, pozitívan hat a vérnyomásunkra és ezáltal edzi a szívünket. Így csökken a szívproblémák kialakulásának veszélye is.

5. Enyhíti a depressziót

Ha megölelünk egy szeretett személyt a dopaminszintünk is növekszik, ami a depressziós embereknél alacsony. Ez az anyag felel a rossz hangulatunkért. Nő még az oxitocin és az endorfin hormon is, ami tudjuk mindkettő a boldogságunkért felelős.

6. Csökken a magány érzése

Mivel oxitocin termelődik, ez a szeretethormon felel, hogy jobban is kötődjünk a szeretett személyhez. Ha megölelünk valakit, közelebb érezzük magunkat hozzá, ezáltal csökken a félelem és a magány érzése és nő az önbecsülésünk is.

7. Fájdalomcsillapító hatású

Endorfin hormon szabadul fel az ölelkezés alatt, ami a fájdalmat is csillapítja. Így bármilyen testi vagy lelki tünetünk van, azonnal megnyugszunk. Képzeljük csak el a kisgyereket mikor megüti magát, odaszalad az anyukájához, aki megöleli és a síró gyerek azonnal megnyugszik.

8. Erősíti az immunrendszert

Az ölelés csökkenti a stresszhormonok és növeli a jótékony hormonok termelődését, így az immunrendszerünk egészségesen tud működni. Ellenállóbbak leszünk a vírusokkal, betegségekkel szemben.

9. Természetes stresszoldó

Amikor ölelünk csökken a szervezetünkben a kortizol nevezetű stresszhormon. Ezáltal testünk kiadja a feszültséget és megnyugtató üzenetet küld az agyba. Megkapjuk cserébe a teljes ellazulás élményét.

Ne feledd: napi négy ölelés csak a túléléshez elég! Tehát gyűjtögess!

 

(forrás: kreativpszichologia.blog.hu; www.rozsaszinszemuveg.hu)


Olvasói kommentek

Komment írás

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra. Required fields are marked *

16 − hat =


KORONAfm100

itthon vagy...

Most szól
TITLE
ARTIST