Amit a ruhákhoz használt anyagok típusairól tudni akarsz

Írta ekkor 2021-09-21

Napjainkban a piacon kapható textilszövetek széles választéka áll rendelkezésünkre. Ha problémák merülnek fel a tisztítás frontján, vagy egyéb dilemmákba ütközünk a matériák rengetegében, akkor nyilvánvalóan hiányosak az ismereteink a különböző típusú szövetek jellemzőit és tulajdonságait illetően.

A rosttartalom, valamint az anyag előállításának módja óriási különbségeket jelent a foltok eltávolításának rejtelmeiben, és meghatározza azt is, hogyan kell mosni az adott ruhadarabot. A tartós és optimális felhasználás érdekében nem árt némi tudástárral rendelkezni a ruhák szövetanyagainak tekintetében. Mindez segít megérteni az ápolási címkék tartalmát is.

  • Pamutvászon

népszerű pamutvászon egyik legfontosabb textilipari nyersanyag, nagyrészt cellulózból áll. Számos előnyös tulajdonságának köszönhetően számtalan felhasználási alternatívája ismert. Készítenek belőle felsőruházati és lakásdekorációs termékeket is. Ágynemű, ágyneműhuzat, lepedő, függöny és egyéb ruházati kiegészítők készítésére ugyancsak kiválóan alkalmas. Rendkívül jó nedvszívó és légáteresztő képességekkel bír, és totálisan bőrbarát szövet, ezáltal komfortos viseletet garantál. Vigyázni kell vele, mert az anyag mérete zsugorodhat, ezért javasolt a „beavatás”, vagyis a forró vizes előmosás. Az anyag szálai között megreked a levegő, így a bőr és a szövet között egy vékony légréteg képződik, ami segít a hő megtartásában, ezáltal ideális viseletnek minősülhet télen és nyáron is. Teljesen természetes anyagból készül, így a pamut könnyen lebomlik, ezáltal nem szennyezi a környezetünket, ami nagyon fontos faktor. A nedvességet gyorsan magába szívja, emiatt lassan szárad. Nagy kopásállóságú, nem rugalmas anyag, könnyen gyűrődik.

  • Viszkóz

A gyakran használt viszkóz egy rendkívül univerzális anyag, mindent tud, amit a pamut, csak sokkal árnyaltabban, ráadásul mesterséges volta miatt tetszőleges hosszúságú elemi szálak is előállíthatóak belőle, ennek köszönhetően sokrétű felhasználást tesz lehetővé. A viszkózrost főbb tulajdonságai közé tartozik a jó légáteresztő képesség, a kényelmes szövetszerkezet, a statikus elektromosság felhalmozódásának hiánya, a kopásállóság és a színek gyönyörű fényereje. Mosása és ápolása is komplikációmentes, egyszerű ügymenetet kínál.

A fotó forrása: shurkin_son / Shutterstock.com

– Publikálta: Vörös István; szerző: vendégszerző / fizetett tartalom –

Címkék:

Olvasói kommentek

Komment írás

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra. Required fields are marked *

kilenc + 14 =


KORONAfm100

itthon vagy...

Most szól
TITLE
ARTIST