Az egyedi ajtó gyártás folyamata

Írta ekkor 2021-05-19

A jelenlegi nyugati kultúrában egyre nagyobb igény van az individualizmusra, az egyediségre, unikalitásra, amely az életünk megszámlálhatatlan apróbb részét is átszövi. Ezek az öltözködés (divat), a szórakozás (utazás, egyedi élmények), a zene (saját ízlés), a konyhaművészetek (elterjedt a világ rengeteg konyhaművészetének megismerése és értékelése) a belsőépítészet (egyedi megoldások) és otthonunk berendezése (egyediség, általában a jól vagy kevésbé ismert stílusok mentén) is. Az utóbbi kategóriában az egyik „csúcs” az egyedileg elkészített bútorok és nyílászárók.

Egyedi beltéri ajtók hazai gyártója!?

Mindaz, amiről az előző bekezdésben részletesebben írtunk, viszonylag új jelenség hazánkban, az utóbbi két-három generáció életét figyelembe véve, hiszen a rendszerváltás előtt egészen más értékek voltak az irányadóak (az államszocializmus / kommunizmus idején az individualista értékek helyett a közösségi / kommunális értékekre helyeződött a hangsúly). Nem véletlen, hogy a rendszerváltás környékén, 1989-ben alakult egy hazai gyártó, amely így már több mint 30 éve foglalkozik egyedi beltéri ajtók megvalósításával. Itt az egyik fő elv az, hogy az ajtó ne csak egy fa anyagból készült nyílászáró legyen, hanem a lakás egyik ékessége. Ehhez tartoznia kell kellemes tapintásnak, esztétikus megjelenésnek és persze kiváló, tartós, minőségi működésnek.
Stílusokban is nagy válaszék van, a minimál stílustól a mod-art és a klasszikus stíluson át egészen az ún. MDF festett ajtókig. Bármelyik stílust is válasszuk ki, a cél az, hogy az esztétika és a gyakorlati használat sem szenvedjen csorbát, hanem mindkettő harmonikusan kapcsolódjon össze egy gyönyörű ajtó keretein belül.

Egyedi ajtók: milyen faanyagokból készülhetnek?

Azt ne hagyjuk ki a számításból, hogy az egyedi ajtó gyártáshoz mindig szükség van a megfelelő mérési műveletekre. Senki sem szereti, ha akár néhány milliméter hiány van valahol az ajtó körül, ezeket úgy tudjuk kiküszöbölni, ha igazán pontos méréseket végzünk.
És a faanyag típusok? Számos fafurnér típus mellett körtefa, zebrano, hársfa, makaszári, anigré, wenge, juhar, fenyő, cseresznye, éger, bükk, dió, tölgyfa típusokból is választhatunk.

Mit kell tudni az utólag beépíthető tokokról?

A legjobb megoldás egy utólag beépíthető beltéri ajtó esetében egy utólag beépíthető tok. Ezek 2,5 cm vastag MDF anyagból készülnek (csak semmi politika, az MDF szó az angol medium-density fibreboard rövidítése, ami magyarra lefordítva “közepes sűrűségű farostlemezt” jelent, amely egy fa-agglomerált lap, készítése pedig farostból történik, mindig nagy nyomáson, van, hogy gyantával, van, hogy anélkül. Ez egy kedvelt bútoripari alapanyag).
Az ajtóborítás 7 cm-es, a tokokba gumitömítés kerül, hogy az ajtók halkabban záródjanak, és ez segít a hő- és hangszigetelésben is. A gumi szóról ne az autógumi színe jusson eszünkbe, a gumi színe harmóniában áll majd a beltéri ajtó anyagával, színével.
A tokra 3 pánttal illeszkednek a beltéri ajtók, úgyis ki lehet választani, hogy a pánt anyaga azonos legyen a kilincsével.


Olvasói kommentek

Komment írás

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra. Required fields are marked *

tizenhárom + 10 =


KORONAfm100

itthon vagy...

Most szól
TITLE
ARTIST