Az elhurcolt magyarországi németekre emlékeztek Hajóson

Írta ekkor 2023-01-20

Múlt évben avatták fel a kitelepített svábok emlékművét Hajóson. A településről közel hétszáz embert hurcoltak el származásuk miatt 1946-ban, rájuk emlékeztek csütörtökön.

fotó: Tapodi Kálmán

Az Országgyűlés 2012. december 10-én nyilvánította január 19-ét a magyarországi németek elhurcolásának emléknapjává, hiszen 1946-ban ezen a napon indultak az első vagonok a Budapest környéki falvakban összegyűjtött német nemzetiségű emberekkel, majd következtek a hajósiak idézte fel Estókné Szalczer Erzsébet polgármesterasszony.

A városból 650-700 személyt hurcoltak el, tettek nincstelenné, hontalanná. Az emlékművön 514 név szerepel, azoké, akik elszenvedték a szörnyűségeket. Az eseményen lerótta a kegyeletét Fürjes Balázs miniszterhelyettes, államtitkár is, aki szót ejtett a fájó történelmi múltról: A totalitárius diktatúrák átgázoltak a huszadik századi Magyarországon és átgázoltak sok magyar családon.

Hetvenhét évvel ezelőtt marhavagonok indultak meg Szibériába, Auschwitzba és kitelepítettek több 200 ezer magyarországi németet a második világháború pusztítása után. Ártatlan családokat, mesterembereket, borászokat, olyan embereket vittek, akiket a kollektív bűnösség jegyében üldöztek el. A hajósi megemlékezés koszorúzással, mécsesgyújtással zárult.


Olvasói kommentek

Komment írás

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra. Required fields are marked *

három × 1 =


KORONAfm100

itthon vagy...

Most szól
KORONAfm100
Itthon vagy...