Belefáradt a konferenciákba? Hogyan tegyük kevésbé elviselhetetlenné a modern irodát

Írta ekkor 2023-01-20

A stressz és a kiégés a modern munkavállalók egyik leggyakoribb problémája lett. Ez ellen magunk is tehetünk valamit. Tehát, hogyan csökkenthetjük a stresszt, és hogyan kezdhetjük el jobban élvezni a munkát?

A Jooble állásportálon számos modern és naprakész irodai állást találhat, mindössze keressen rá az alábbi kifejezésekre: állások Zamárdi.

Miért okoz elégedetlenséget a modern munka? Talán elkövetjük azt a hibát, hogy megkérdezzük magunktól, „miért” dolgozunk, amikor arra kellene koncentrálnunk, „hogyan” dolgozzunk.

A British Mental Health Foundation állítása szerint a britek 74%-a évente legalább egyszer tapasztal súlyos stresszt, és a munka a stressz leggyakoribb oka. És ez nem meglepő. Mióta elkezdtünk e-maileket kapni mobiltelefonon, az átlagos munkanap két órával nőtt. Egyes becslések szerint azok alkalmazottak, akiknek tartaniuk kell a kapcsolatot kollégáikkal elektronikus úton, hetente több mint 70 órát töltenek az irodában, valós és virtuális körülmények között egyaránt. A napi két órával többet dolgozó emberek felének a legmagasabb a stressz szintje.

Nem “miért”, hanem “hogyan”.

Simon Sinek elismerést szerzett ötletével, miszerint az ezredfordulón született embereknek először is meg kell érteniük, hogy “miért” is dolgoznak. A különböző korosztályú alkalmazottak egyre gyakrabban teszik fel azt a kérdést: “Miért dolgozom egy tekintélyes cégben, amelynek világos és nemes céljai vannak, de boldogtalannak érzem magam?” A munkaadók egyre gyakrabban hallanak panaszokat az alkalmazottaktól, hogy jelentős szakadék van a cég ígéretei és munkájuk realitása között.

És talán itt az ideje, hogy a „miért dolgozom” fogalmat felcseréljük a „hogyan”-ra, vagyis „Hogyan szerezhetek több örömet abból, amit csinálok, és egyúttal csökkentem a stresszt is?”.

A kis lépések ereje.

De hogyan lehet pontosan fejleszteni a munkakultúrát? Aligha érdemes várni az új Steve Jobs megjelenésére, aki rutinszerű munkanapunkat az inspiráció és a kreativitás ragyogó eseményévé varázsolja. Az a tudat, hogy meg tudjuk változtatni életünket, határozottan erőt ad. A legtöbb dolgozó számára a mindennapi munka egyik legnyomasztóbb része a megbeszélések. Vannak más dolgok is. A kutatások például azt mutatják, hogy ha hetente három-négy teljes ebédszünetet tartunk, az javítja a döntéshozatalt, és csökkenti a hétvégi fáradtságot. Egy kollégával közös kávézás, amely során sétálhat és beszélgethet, remek kikapcsolódási lehetőség.

A séta óriási előnye érv lehet amellett, hogy az ülő megbeszéléseket sétákkal helyettesítsük, amelyek során a problémamegoldás sokkal eredményesebbé válhat. Így a Stafford Egyetem kutatója, Marylee Oprezzo rájött arra, hogy a séta a kísérletben résztvevők 81%-ánál javította a kreatív gondolkodást.

A modern munkavállalók is szenvednek eme “betegségben”, amely az állandó időkényszer és a munkáltató egyre szigorúbb követelményeinek a következménye. A kiégés következményei nagyon súlyosak lehetnek, különösen a fiatalabb munkavállalók esetében.

Nyilvánvalóan ilyen kíméletlen munkakörülmények között a magas célkitűzések kevésbé fontos tényezők, és előtérbe kerül az a kérdés, hogyan lehet egy hétköznapi alkalmazott munkanapját kevésbé elviselhetetlenné tenni.

– Publikálta: Vörös István; szerző: vendégszerző / fizetett tartalom –

Címkék:

Olvasói kommentek

Komment írás

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra. Required fields are marked *

tizenegy + tizenegy =


KORONAfm100

itthon vagy...

Most szól
KORONAfm100
Itthon vagy...