Boldog 50. Szülinapot Péterfy Borinak!

Írta ekkor 2019-10-14

Ma 50 éves, Péterfy Bori magyar énekesnő, színésznő. 

Áprily Lajos a déd-, Jékely Zoltán költő a nagypapája, Jancsó Adrienne előadóművész pedig a nagymamája.  Gyerekkorában ebből semmi sem tudatosult benne, csak felnőttként döbbent rá, hogy olyan hírességek jártak hozzájuk vendégségbe, mint Nagy László költő vagy Eszterházy Péter író. Ami pedig az alapokat illeti, tanult zongorázni, de kezdettől a színpadra készült, saját kútfőből és mindig színésznőnek. Az plusz csoda, hogy bejött az éneklés is.


Péterfy Bori a József Attila Gimnáziumban érettségizett, színész minősítést szerzett és 1988 óta játszik különböző színtársulatokban. A Krétakör Színházban nyolc évig, az Alföldi Róbert Nemzeti Színházában öt évig volt társulati tag. A Krétakör Színházzal indult a karrierje, és legalább hat Pécsi Színházi Országos Találkozóra eljutott olyan díjnyertes darabokkal mint a W-munkáscirkusz, a Siráj(!), a Feketeország, A Sehova Kapuja, A Nibelung-Lakópark vagy a Peer Gynt.

A Nemzeti Színház színművészeként megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjét, 2010-ben pedig elnyerte a filmkritikusok díját.

Az Amorf Ördögök énekesnőjeként sok gond volt a színházi egyeztetéssel, akkor pedig rengeteg energiája felszabadult és csináltak végre Tövisházi Ambrussal egy szólólemezt, melyről több dal is népszerű lett mint pl. a Dunántúli sláger, vagy a Nincsen a világon. Szerencsés volt az a pillanat egy férfias női énekesnek.

2007-ben megalapította a Péterfy Bori & Love Bandet. Egy igazán izgalmas szellemi kaland a Péterfy Bori & Love Band zenéjének hallgatása. A színész-, énekesnő kísérete az ex-Amorf Ördögök zenekarból verbuválódott. A Love Band tagjai minden további nélkül játszanak diszkót, ős-beatzenét, reggae-t és pszichedelikus popot.

A Péterfy Bori & Love Band fennállásának tizedik évfordulójára 2017 novemberében jelent meg a Bori X című, új dalokat tartalmazó jubileumi album, mely egy ugyanilyen nevű mobil-applikációval együtt mutatkozott be.

Péterfy Borit, aki talán túlzás nélkül a legszínesebb hazai előadó. Hol  vérszívó vámpír, hol meg érzékeny, szerelmes tinilány. Ez a sokszínűség nem kiszámítható színésznői rutinból jön – lemezen és koncertszínpadon ő igazi popdíva. Sikerének és szuggesztív megjelenésének, színpadi jelenlétének a megkérdőjelezhetetlen tehetségen kívül egyetlen titka – elmondása szerint –, hogy mindig azzal a tudattal megy fel a színpadra, hogy az lesz az utolsó koncert. Ezért akarja minden alkalommal a legjobbat nyújtani.

Kellemes emlékeket őrzünk mi is Péterfy Boriról tavaly nyáron a Kiskőrösfeszt fellépőjeként beszélgettünk vele! és a VOLT fesztiválon is meginterjúvoltuk! 

Következő fellépése: 

10.25. Péterfy Bori & Love Band // Veszprém, Expresszó

Sorakozó!
Péterfy Bori énekesnő-színésznő zenekara, a Love Band szertartásszerű születésnapi koncertje, mint minden évben, idén is novemberben lesz ezúttal 15-én a jól megszokott helyszínen az Akvárium Nagyhallban. A Piszkos Tizenkettő című koncerten az első tucat év legnagyobb koncert-, lemezslágerei és feldolgozásai fognak előkerülni Magyarország legelőkelőbb és legszőkébb alternatív rock-dívájának elővezetésében!

DE! hozzánk közelebbi koncert: 11.16. Péterfy Bori & Love Band // Izsák, Zörey klub

Forrás: peterfybori.hu/bama.hu/veol.hu


Olvasói kommentek

Komment írás

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra. Required fields are marked *

hat − 1 =


KORONAfm100

itthon vagy...

Most szól
TITLE
ARTIST