BTU-kWh átváltás: a klíma teljesítményének a kiszámítása

Írta ekkor 2022-02-04

A BTU-kWh átváltás a klíma teljesítményének megismerése miatt nagyon fontos. A BTU mértékegység azt jelöli, hogy a klímaberendezés mennyi hőt képes eltávolítani a szobából. Minél magasabb ez az érték, annál jobban üzemel a készülék. A klíma teljesítményének minden esetben igazodnia kell a szoba területéhez, ezért kell tisztában lennünk a BTU-kWh átváltásával.

 

Így történik a klíma teljesítményének kiszámítása

A BTU egy brit hőegység, melyet a fűtési rendszereknél, a vízgőz előállításánál, az elektromos áram termelésében és a klímaberendezések kapcsán alkalmaznak. A Kilowattóra és BTU átváltásnál a váltószám 1 BTU = 0,293071 kWh. A megfelelő klímaberendezés kiválasztásának feltétele, hogy tudjuk, hogy a hűtendő szoba méretéhez milyen teljesítményű készülék passzol a leginkább. Ha ugyanis túl nagyot választunk, az meglehetősen gyorsan lehűti a szobát, amit a villanyszámla bán majd, ráadásul a kompresszor is túl gyakran kapcsol majd ki és be. Ha azonban túl kicsi a klíma teljesítménye, nem végez majd hatékony hűtést és sokáig működik majd egyhuzamban.

A klímaberendezés BTU értékét tehát ismernünk kell ahhoz, hogy ki tudjuk választani a megfelelőt az adott szobába. A legtöbbször persze bízhatunk a saját klímaszerelőnk véleményében, ám jó, ha ismerjük a klímánk teljesítményét és tisztában vagyunk azzal, hogy a különböző méretű szobákba mekkora klíma a megfelelő. Hiszen sem az alul-, sem pedig a túlméretezett klíma nem tudja színvonalasan ellátni a feladatait.

A BTU érték és a szoba méretének kapcsolata

Ha sikerült átváltani a BTU-t kWh-ba, már tudni fogjuk, jó lesz-e a kiszemelt berendezés. Nézzük meg, milyen teljesítményű klíma ajánlott az egyes alapterületű szobákhoz:

  • egy 20 nm-nél kisebb szobába vagy félszobába bőven elegendő egy 2,1 kWh-s klíma
  • egy 8-32 nm-es helyiséghez egy 2,6 kWh-s klíma passzol
  • míg egy ennél nagyobb, 21-45 nm közötti szobához egy 3,5 kWh-s berendezés szükséges
  • 46-54 nm-es szobákba válasszunk 5 kWh-s klímaberendezést
  • 65-88 nm nagyságú terekhez óriás teljesítményű, 7 kWh-s klímát érdemes beszerezni.

 

A klíma kiválasztása során természetesen a teljesítményén kívül más szempontokat is mérlegelnünk kell, így a márkáját, a működési típusát, az energetikai besorolását, fűtésre képes klíma esetén pedig a fűtőteljesítményt is. Nem feledkezhetünk el arról sem, hogy a légkondicionálót rendszeresen kell tisztítani, szükség esetén pedig javítani, így ennek költségeivel is érdemes számolni vásárlás előtt.

A BTU-kWh átváltást követően egyeztessünk szakértővel a kiszemelt klímaberendezéssel kapcsolatban. Hiszen egy hozzáértő pontosan tudja, hogy az egyes készülékek mire képesek, a szobák adottságainak, valamint igényeink felmérésével, kéréseink figyelembevételével nagy segítségünkre lehet a megalapozott döntés meghozatalában.


Olvasói kommentek

Komment írás

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra. Required fields are marked *

3 × 3 =


KORONAfm100

itthon vagy...

Most szól
TITLE
ARTIST