Debrecenben is népszerűek a lézeres szemműtét vizsgálatok

Írta ekkor 2021-06-24

Magyarország egy nagyon centralizált ország, amelynek rengeteg elsőre furcsa következménye is van. Többek között az, hogy a főváros és agglomerációjának lakossága az ország több mint harmada, így ebből a szempontból logikus, hogy az ország autópálya-térképe úgy néz ki, mint egy pókháló, amelynek a középpontja Budapest. Az sem igazán meglepő, hogy egyes szolgáltatások csak Budapesten (vagy környékén) érhetők el. De a vidéki nagyvárosokban élők élete is egyre könnyebb: látásjavító lézeres szemműtétek tekintetében például a Budai Szemészeti Központ Debrecenben is biztosít lehetőséget alkalmassági vizsgálatra.

 

Hol lehet lézeres szemműtét vizsgálatokat végeztetni Debrecenben?

Debrecenben, a Párizsi Udvarban találunk rendelőt, ahol magán a szemműtéten kívül minden vizsgálat elvégezhető: az alkalmassági és a kontroll vizsgálatok is. Az utazás megkönnyítéséhez minden páciens, aki 100 km-ről távolabbról érkezik Budapestre a műtétre, jogosult 5000 Ft kedvezményre a műtét díjából.

 

Fontos, hogy melyik lézeres szemműtét típust választom?

 

A rövid válasz az, hogy igen. Rengeteg szempontból különböznek a lézeres szemműtétek típusai. Mielőtt tovább mennénk, hadd jelentsük ki azonban, hogy mindegyik típus teljesen biztonságos és a végeredménye mindegyik kezelésnél a kiváló éleslátás segédeszköz nélkül.

 

Mik a főbb különbségek?

 

Ami elsőre szembetűnő, az az ár.

A PRK lézeres szemműtét ára 250.000 – 300.000 Ft környékén mozog (két szemre), ez a legolcsóbb ilyen beavatkozás. Ez egy hagyományos, egylézeres, felszíni technológia.

 

A Zero-Touch (érintésmentes) technológia szintén egylézeres, itt az ár 350.000 Ft körüli, ez a beavatkozás szintén felszíni, de senki és semmi nem ér az ember szeméhez.

 

A LASIK egy lebenyes, egylézeres eljárás, amelynek ára 400.000 Ft körül van. A lebenyes technológiák előnye, hogy gyors regenerálódást tesznek lehetővé.

 

A FEMTO LASIK szintén lebenyes eljárás, amely még egy szinttel magasabbra emelte a lézeres szemműtéteket. Itt a beavatkozáshoz két lézert használnak, ami kíméletesebb a szemhez, mint a sima LASIK kezelés. Mivel itt két lézer is szerepet kap, így az ár is magasabb, 550 – 650.000 Ft környékén van.

 

És miért ilyen nagyok az árak közötti különbségek?

 

Mint látjuk, a PRK lézeres szemműtét ár körülbelül a fele a FEMTO LASIK technológiának. Miért fizetne valaki kétszer annyit, ha az olcsóbb technológia is biztonságos és megbízható?

Az egyik, már részben említett szempont a kényelem. A PRK típusú felszíni kezelések esetében a gyógyulás sokkal hosszabb, fájdalommal és sokkal több kellemetlenséggel jár. A LASIK kezelések esetében a regenerálódás mindössze néhány óra.

Mit is jelent ez pontosan? Míg a PRK esetében 7-10 napot kell eltöltenünk, mielőtt ismét munkába állhatnánk, ez a Zero-Touch esetében 4-6 nap. Ennyi idő kell, hogy a munkavégzéshez elfogadható látásélesség alakuljon ki. A LASIK és a FEMTO esetében már a lézeres szemműtét napján jól fog látni. A LASIK után 1-2 nappal, míg a FEMTO LASIK esetében már másnap lehet dolgozni.

A szemek csepegtetése is eltérő. A felszíni kezelések után 5 hónapig kell szteroidos szemcseppet használni, míg a LASIK, FEMTO LASIK után csak 3 hétig.

A drágább kezeléssel tehát tulajdonképpen kényelmet és munkaidőt nyerünk, nem kell táppénzre, szabadságra menni.  Érdemes végig gondolni, hogy ezen feltételek mellett esetleg a drágább kezelés a kifizetődőbb megoldás.


Olvasói kommentek

Komment írás

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra. Required fields are marked *

15 − kettő =


KORONAfm100

itthon vagy...

Most szól
TITLE
ARTIST