Elhunyt Kálmán Gábor, kalocsai születésű filmrendező

Írta ekkor 2020-04-14

Elhuny Kálmán Gábor (1934-2020) kalocsai születésű, de Amerikában élt és alkotott filmrendező, akit szülővárosa az itteni zsidóság történetének feltárásáról készült, “Egyszer volt” című dokumentumfilről ismert meg.

Az alkotó halálának híréről dr. Magóné Tóth Gyöngyi írt közösségi oldalán, aki főszereplője is volt az említett, Kalocsán moziban és iskolai keretek között is többször vetített filmnek, amelyet hazánkban az Amerikai Nagykövetségen is bemutattak, a világban pedig többek között New Yorkban, Washingtonban, Los Angelesben, illetve izraeli mozikban is műsorra tűzték.

Archív fotó 2011-ből: Tom Cruise gratulál Kálmán Gábornak az amerikai Tolerancia-díj átadásán, amelyet Magóné is átvehetett

“Kisgyerekként Budapesten bujkált, majd a háború után szüleivel visszatért Kalocsára. Ő maga 1956-ban a megtorlás elől menekült Magyarországról. Amerika befogadta, híres rendező, professzor lett. Los Angelesben telepedett le. 2008-ban találkoztunk először. Itt volt Kalocsán 2009-ben, amikor a Holokauszt 65. évfordulójára emlékeztünk, s hazahívtuk azokat a túlélőket, akik akkor még éltek. Azt mondta, készít egy filmet szülővárosáról. Megrendezte, összegyűjtötte a szükséges összeget is”,  emlékszik a néhai filmes munkájára az akkori kalocsai Művelődési Központ vezetője posztjában.
Olvasói kommentek

Komment írás

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra. Required fields are marked *

tizenkilenc + kilenc =


KORONAfm100

itthon vagy...

Most szól
TITLE
ARTIST