Engedély kell a kórházi látogatáshoz

Írta ekkor 2020-11-13

Főigazgató- helyettesi utasítás szabályozza a kórházi látogatói engedély kiadását – A beteg mellett eltölthető idő legfeljebb 15 perc

Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos valamennyi fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézmény részére tájékoztatást adott ki arra vonatkozón, hogy az általános beteglátogatási tilalom ellenére – például a végstádiumban lévő betegek, kiskorúak, vajúdó, szülő nők esetében – mikor lehet látogatói engedélyt kiadni és a látogatást  milyen feltételek mellett kell biztosítani . A tisztifőorvos körlevele alapján a Kalocsai Szent Kereszt Kórházban is szabályozták a látogatói engedélyek kiadásának rendjét, az erről szóló főigazgató-helyettesi utasítást az alábbiakban szó szerint közöljük.

 

 

Látogatási engedély adható:

  • súlyos állapotban lévő, végstádiumban lévő, illetve haldokló beteg hozzátartozójának,
  • kiskorú gyermek legközelebbi hozzátartozójának,
  • COVID osztályon fekvő súlyos, illetve haldokló beteg hozzátartozójának: a védőfelszerelés biztosítása a kórház feladata a hozzátartozó részére (egyszerhasználatos köpeny, lábzsák, hajháló, gumikesztyű, maszk).

Látogatási engedély tekintetében kizárólag a MedWorkS-ben található formanyomtatvány használható, melyet 2 példányban kell kitölteni. Egy példány a betegdokumentációjába kerül, a másik példányt a központi betegfelvételi pulthoz szükséges leadni, melyről feljegyzést készítenek. Ezt követően a pultba leadott példány átadásra kerül a hozzátartozó részére.

Látogatási engedélyt az osztályvezető főorvos, illetve a mindenkori ügyeletes orvos állíthat ki.

A hozzátartozók továbbra is a központi betegfelvételi pultnál kell, hogy jelentkezzenek, maszkban érkezve. A hozzátartozóknak a korábbiakban meghatározott látogatási idő betartása kötelező! A beteg mellett eltölthető idő maximum 15 perc.

Szülőnő vonatkozásában az által megjelölt nagykorú személy a vajúdás és a szülés alatt folyamatosan vele lehet. A védőfelszerelést a vajúdásnál a szülőnő mellett résztvevő részére a résztvevőnek saját magának kell biztosítania.

Tekintettel a látogatási tilalom elrendelésére, a hozzátartozók, akik a jogi szabályozás szerint nem látogathatják a betegeket, továbbra is természetes módon igénylik a beteg állapotával kapcsolatos felvilágosítást.

A Jogi Osztállyal történt egyeztetést követően az alábbi eljárásrendet kel betartani:

Telefonon keresztül a beteg állapotáról információt kizárólag az a hozzátartozó kaphat, akit a beteg felvételkor legközelebbi hozzátartozóként megjelölt. A hozzátartozó adatait az eddigieken kívül ki kell egészíteni születési dátumával is a telefonszámon, és a lakcímen kívül. Így az adatvédelem miatt a hozzátartozó telefonon történő érdeklődésekor a beazonosítása érdekében a nevén kívül meg kell adnia a lakcímét és a saját születési dátumát is- áll a Szivós Etelka főigazgató-helyettes által kiadott utasításban.


Olvasói kommentek

Komment írás

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra. Required fields are marked *

négy × 2 =


KORONAfm100

itthon vagy...

Most szól
KORONAfm100
Itthon vagy...