Ezekre a dolgokra figyelj új matrac vásárlásakor!

Írta ekkor 2021-09-20

Egy matracnak számos elvárásnak kell megfelelnie, hogy élvezettel huppanhassunk bele éjszaka, és ugorhassunk ki belőle reggel. A jó matrac mentálisan és fizikailag is remek állapotban tartja felhasználóját, és biztosítja számára a minőségi pihenést. Napjainkban számtalan kialakítással találkozhatunk matracügyileg, ezért ahhoz, hogy jól válasszunk, vegyünk figyelembe néhány szempontot. Lássuk azokat az elkerülhetetlen kérdéseket, amelyek befolyásolják a döntést!

Milyen tulajdonságokkal rendelkezik egy jó matrac?

Mai rohanó világunkban egyre kritikusabb, hogy az ember minél több időt szakítson minőségi alvásra. Amikor már sokat forgolódunk az éjszaka folyamán, az általában annak a jele, hogy ideje lecserélni régi matracunkat. Ilyenkor ugyanis az izmok és az ízületek nyomódnak a rossz matracon, ezért kényszerülünk helyváltoztatásra. Egy minőségi matrac azonban több tulajdonsággal is kell, hogy rendelkezzen:

  • Az ideális matrac a testünk által kifejtett nyomást hatékonyan elnyeli, és nem engedi a fájdalmas és zsibbadást okozó nyomáspontok kialakulását.
  • A komfortos alváshoz meg kell akadályozni, hogy a testünk túlhevüljön. Ezért a matracnak mindenképpen jól kell szellőznie.
  • A jó matrac idomul a test vonalához, tökéletes formakövetést kell nyújtania, és rugalmas kialakítással rendelkezik.
  • Biztosítson kellemes érzést, és megfelelően feszültség- illetve tehermentesítse a gerincet és az izmokat, ízületeket.

Miket vegyünk számításba, amikor új matracot vásárolunk?

A matrac mérete

Aranyszabályként kijelenthető, hogy az ideális hosszúságú matrac legalább 20-30 cm-rel meghaladja a testmagasságot – amire mindenképp ügyeljünk, hogy a lábunk ne lógjon le róla. Emellett érdemes akkora méretet nézni, amelynek a két szélén is legalább 10 cm üres hely marad. Amennyiben egyszemélyes matracot szeretnénk vásárolni, a 80-90-100×200-as modellek lesznek az ideálisak. Ha azonban kétszemélyes matrac után kutatunk, a 120-140-160-180×200 cm-es változatok az előnyös méretek.

A felhasználó életkora

Baba- és gyerekmatracok esetében az elsődleges szempont a gerinc védelme, a strapabírás, a tartásjavító hatás, a kellő szellőzés, az egyszerű tisztíthatóság. A kamaszok inkább a kényelmes, süppedős matracokat részesítik előnyben, míg felnőttként – amikor elkezdődhetnek a derékfájdalmak is – már a keményebb matracok a befutók. Ezeknek is komfortos a fekvőfelületük, miközben megfelelő alátámasztással szolgálnak.

A matrac keménysége

A matrac keménysége egy igazán szubjektív fogalom, mivel minden embernek mást jelent a kellemes érzés. Befolyásoló tényező választáskor többek között az egyén testsúlya, mérete, valamint komfortigénye. Azonban döntsünk bármelyik típus mellett, mindegyiknek megfelelő pozícióban kell tartania a gerincet, viszont nem hagyja úgymond „lebegni” a testet a levegőben. Általánosságban elmondható, hogy a matrac keménysége és a kényelem kapcsolatban vannak egymással.

Amint a puding próbája az evés, úgy a matracé a fekvés. Az ideális matrac keménység kiválasztása főleg attól függ, hogy milyen volt az előző fekhelyünk. A túl kemény vagy túl puha matrac ugyanis relatív – mindig az egyén mércéjéhez viszonyítva beszélhetünk hitelesen a témában. A keményebb matracot inkább a háton alvók és hasonfekvők választják a hát stabil alátámasztása miatt. A puha, lágy matrac a hason- és oldalfekvéskor fogadja be a domborulatokat, míg a félkemény típus minden alváspozícióhoz alkalmas lehet.

Ami biztos: a jó matrac egyszerre alátámaszt, pihentet és kényelembe helyez. Ha nem vagyunk benne biztosak, hogy melyik az ideális típus testfelépítésünkhöz, inkább forduljunk szakemberhez. Tipp: az AMI Bútorok egy nagy hagyományokkal rendelkező bútor- és matracgyártó cég, amely már több, mint két évtizede tevékenykedik sikeresen a hazai piacon. Amellett, hogy minden termékükhöz részletes leírást biztosítanak, telefonon és e-mailen keresztül is szívesen szolgálnak tanácsadással.

Miután minden életkorban eltérőek az alvásigények és más a kényelemérzet is, így ezekhez kell igazítani az új matrac kialakítását. A fiatalok szinte bárhol képesek elaludni, azonban nem zárkóznak el a kényeztetéstől sem. Ahogy azonban telik az idő és idősödünk, úgy változnak az elvárások a matraccal szemben, és egyre nagyobb hangsúly helyeződik az igényességre, a törődésre és a komfortra.

– Publikálta: Vörös István; szerző: vendégszerző / fizetett tartalom –

Címkék:

Olvasói kommentek

Komment írás

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra. Required fields are marked *

3 − 3 =


KORONAfm100

itthon vagy...

Most szól
TITLE
ARTIST