Ezzel a desszerttel biztos, hogy leveszed a lábáról az egész vendégsereget
Írta koronafm100ekkor 2019-12-15
Hozzávalók:
Az almákhoz
- 4 db piros alma
- 120 g darált dió
- 20 g mazsola
- 20 g cukor
- 100 ml tej
A pitetésztához
- 240 g kenyérliszt (BL 80)
- 160 g vaj
- 80 g porcukor
- 1 púpozott ek tejföl
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 db citrom reszelt héja
- 1 csapott mk sütőpor
- 1 db tojás (S/M)
- 1 csipet só
- 10 g élesztő
- 3 ek tej
A piskótatésztához
- 3 db tojás
- 60 g liszt
- 60 g porcukor
- 60 ml víz
A tetejére
- 3 db tojásfehérje
- 3 púpozott ek porcukor
- 2 púpozott ek kristálycukor
-
Elkészítés
- A pitetésztához a langyos tejbe morzsoljuk az élesztőt és hagyjuk, hogy felfusson. A hideg vajat nagylyukú reszelőn a lisztbe reszeljük, majd hozzáadjuk az összes többi hozzávalót és beleöntjük az élesztős tejet is. Gyorsan összegyúrjuk és fóliába csomagolva hűtőbe tesszük.
Előkészítjük az almákat: meghámozzuk, a magházát kiszúrjuk. A darált diót a cukros tejben felfőzzük a mazsolával együtt, és megtöltjük vele az almákat. Egy vastag varrótűvel, az almák oldalát centiméterenként megszurkáljuk. Sütőpapírral borított tepsiben, 160 fokra előmelegített sütőben kb. fél óra alatt megsütjük.
Az aranyalma készítéséhez kivajazott csatos tortaformát használunk.
A pihentetett pitetésztát kivesszük a hűtőből, és megvárjuk, míg szobahőmérsékletű lesz. Akkorára nyújtjuk, mint a tortaforma alja, majd rátesszük a tésztát (a forma oldala nélkül), egyenletesen megszurkáljuk, és 180 fokra előmelegített sütőben 12 percig sütjük .
Közben elkészítjük a piskótatésztát. A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgáját a cukor kétharmadával fehéredésig verjük, majd hozzáadjuk a vizet. A fehérjéből, a maradék cukorral kemény habot verünk, és összeforgatjuk a tojássárgájás résszel és a liszttel.
A sütőforma oldalát is kikenjük vékonyan lágy vajjal, ha már nem nagyon forró a pite, rázárjuk az oldalát, beleöntjük a piskóta masszáját és óvatosan beleültetjük a sült almákat, majd a 180 fokos sütőben 20-22 percig sütjük. (Tűpróbával ellenőrizzük.)
Amíg sül, a tetejére a tojásfehérjéből és a porcukorból kemény habot verünk. A kristálycukrot karamellizáljuk, és egy szilikonos sütőpapírra kiöntjük. Ha megdermedt, aprítógépben porrá őröljük.
Ha, megsült a piskóta, a kemény tojáshabot habzsákból vagy kanállal az almák fölé púpozzuk, majd visszatoljuk a sütőbe még 5 percre. Ha kivettük, emeljük a sütő hőmérsékletét 200 fokra. A porított karamellt szitáljuk a tojáshabra, és így tegyük vissza a forró sütőbe, míg arany zománc nem képződik a hab tetején.
Késsel leválasztjuk a piskótát a forma faláról és a csatos oldalát levesszük tálalás előtt.
Forrás: Street Kitchen