Hagyományos Kossuth kifli
Írta Lukács Kataekkor 2022-03-15
A (nem országos reprezentatív) közvélemény-kutatás szerint a többség március 15-én készíti el ezt a desszertet, ha rákívántál süsd meg Te is!
HAGYOMÁNYOS KOSSUTH KIFLI
Hozzávalók:
A tésztához
4 db tojás
20 dkg porcukor
20 dkg vaj
1 csomag vaníliás cukor
2 ek rum
fél darabcitrom
csipet só
20 dkg liszt
fél csomag sütőpor
10 dkg darált dió/mandula
porcukor a tálaláshoz
(Fotó: mindmegette.hu)
ELKÉSZÍTÉS
A tepsit sütőpapírral kibéleljük, a sütőt 180 fokra előmelegítjük. Az olvasztott vajat 15 dkg porcukorral, a vaníliás cukorral, a citromhéjjal, a rummal és a sóval, végül pedig a tojások sárgájával kikeverjük.
A tojásfehérjéből kemény habot verünk, hozzáadjuk a maradék 5 dkg porcukrot és tovább verjük addig, amíg fényes, még keményebb habot nem kapunk (gépi habverővel, turbó fokozaton kb. fél perc).
Beleforgatjuk a vajas részt, majd a lisztet, amiben előzőleg elvegyítettük a sütőport. Tepsibe simítjuk a masszát, tetejére szórjuk a diót és betoljuk a sütőbe. 20-25 perc alatt megsütjük. Ha van grillfunkció a sütőnkben, érdemes az utolsó 5 percben bekapcsolni, hogy megpiruljon a dió, így még sokkal finomabb lesz a sütemény.
Langyosra hűtjük, és nagyobb méretű pogácsaszaggatóval félhold formákat szúrunk ki a tésztából. Porcukorral meghintve kínáljuk.
Jó étvágyat! 🙂
Forrás: mindmegette.hu