Hamarosan repülőrajtot vesz a Gólyales akció

Írta ekkor 2023-03-18

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) TermészetLesen programjának következő állomása a Gólyales! A 19 éves múltra visszatekintő gólyafészek adatbázis teljesen megújult, sőt egy mobiltelefonos applikáció segítségével az adatszolgáltatás sokkal könnyebbé válik.

Az akció célja a lakosság bevonása a környezetünkben élő madarak megfigyelésébe, a védelmüket is segítő „közösségi tudomány jellegű adatgyűjtésbe. Az MME 2005-ben indította el az első adatgyűjtésre szolgáló honlapját (golya.mme.hu), ami azóta a fehér gólyák fészkeit és költését megfigyelők legfontosabb hazai adatforrása lett. Az idei költési szezonban már egy felhasználóbarát mobiltelefonos applikációval a legtöbb ember számára könnyen elérhetővé válik az adatszolgáltatás.

A megújult adatbázisban természetesen a korábbi költési eredmények, a megfigyelési adatok és a fészkekről készült fotók is elérhetőek, ez azt jelenti, hogy több mint 10 ezer fészek alapadathoz kapcsolódó 118 ezer költési eredményt, 55 ezer megfigyelési adatot és 67 ezer fotót lehet böngészni, és reményeink szerint sok-sok ezer újabbal bővül majd a következő évek során.


Olvasói kommentek

Komment írás

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra. Required fields are marked *

nyolc − kettő =


KORONAfm100

itthon vagy...

Most szól
KORONAfm100
Itthon vagy...