Házi kenyerek élesztő és kovász nélkül!
Írta Lukács Kataekkor 2020-03-21
Valószínű te is megtapasztaltad az elmúlt napokban, hogy elfogyott az élesztő és a szárított élesztő a boltokban, viszont sütőpor és szódabikarbóna még kapható. Ne csüggedj hát, hanem válogass néhány speckó változat közül! Nem fogsz csalódni, ízük ugyanolyan finom, mint az élesztővel készült kenyereké.
Házi kenyér sütőporral
Hozzávalók:
• 56 dkg finomliszt
• 5 dl joghurt, kefír vagy tejföl
• 2 db tojás
• 1 csomag sütőpor
• 1 púpos teáskanál só
• 0, 5 teáskanál cukor
Elkészítése:
• Melegítsük elő a sütőt 200°C-ra.
• Egy tálban keverjük össze az összes hozzávalót: kézzel, fakanállal vagy géppel.
• Sütőpapírral béleljünk ki egy tepsit, öntsük rá a tésztát.
• Fontos, hogy a tészta állaga nagyon puha lesz és ragadós, de ne hintsünk rá lisztet pluszban, mert elrontja a kenyeret.
• Süssük tűpróbáig, 35-40 perc körülbelül.
Házi szódás cipó
Hozzávalók:
• 12 dkg finomliszt
• 12 dkg teljes kiőrlésű liszt (ha csak egyféle lisztünk van, abból is elkészíthetjük, úgy 24 dkg-val mérve)
• 0, 5 kávéskanál só
• 1 kávéskanál cukor
• 1 kávéskanál sütőpor
• 1 kávéskanál szódabikarbóna
• 4 dkg vaj
• 1,5 dl író vagy tej, esetleg (barna) sör
Elkészítése:
• Szitáljuk a lisztet egy keverőtálba, tegyük hozzá a sót, sütőport és a szódabikarbónát.
• Morzsoljuk bele a vajat.
• Öntsünk bele annyi írót, hogy lágy tésztát kapjunk.
• Ne dagasszuk túl sokáig.
• Lisztezett felületen formázzunk belőle cipót, majd 2-2,5 cm-re nyújtsuk ki.
• Tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe, majd kereszt alakban vágjuk be.
• Hintsük meg a tetejét teljes kiőrlésű liszttel (vagy amilyenünk van).
• Végül 180°C-on mintegy 30 perc alatt süssük ropogósra.
• Akkor jó, ha az alját megütögetve tompa hangot hallunk.
• Tömörebb az élesztős kenyérnél, de az íze nagyon finom.
Forrás: sokszinuvidek.hu