Hideg levesek a nyári hőségre

Írta ekkor 2021-07-05

A nyári hőségben különösen jólesik egy tál hideg leves, bár hazánkban nincs túl nagy hagyománya ennek. Ha mégis megjött a kedved kipróbálni valami új, hűsítő ételt, íme néhány tipp.

Hideg meggyleves

fotó: telex.hu

Alapanyagok:

  • 1 kg kimagozott meggy
  • kb. 1,2 l víz
  • egy marék darált mandula
  • 5-6 szem szegfűszeg
  • egy rúd fahéj
  • kb. 100 gramm cukor
  • a tálaláshoz tejföl

A meggyet a cukorral, a vízzel, a fűszerekkel és a darált mandulával együtt felteszem főni. Halkan rotyogtatva főzöm kb. 20-30 percig, majd elzárom alatta a lángot, tálba öntöm és hagyom kihűlni. Ha langyos, a hűtőbe teszem, és másnap egy-egy kanál tejföllel, esetleg egy-egy levélnyi bazsalikommal vagy mentával tálalom.

Ajo blanco

fotó: telex.hu

Alapanyagok:

  • 200 gramm mandula
  • 100 gramm jófajta fehér kenyér
  • fél liter víz
  • 2 nagyobb vagy 3 kisebb gerezd fokhagyma
  • 1 dl olívaolaj
  • 2 evőkanál lágy fehérborecet
  • a tálaláshoz szőlőszemek

A mandulát forró vízbe áztatom, és egyenként kinyomkodom a héját, esetleg eleve blansírozott mandulát vásárolok, mivel ez hosszadalmas és sokak számára idegtépő művelet. A héjától megfosztott mandulát turmixgépbe teszem a kenyérrel, a vízzel, a feldarabolt fokhagymával, az olajjal, sózom, és az ecetet is beleteszem. Alaposan, hosszan turmixolom, míg egészen sima lesz. Az igazán stréberek szitán is átpréselhetik, illetve akinek nincs turmixgépe, dolgozhat az archaikus technikával, és összetörhet mindent egy nagy mozsárban – előbb egy kevés, majd egyre több vízzel hígítva a masszát. Ha minden sima, mehet az egész a hűtőbe néhány órára. Tálalás előtt néha igényel némi pluszvizet, mert állás közben a mandula és a kenyér is magába szív belőle valamennyit, ezt érdemes ilyenkor igazítani. A tányérba öntve szőlőszemek és durvára aprított mandula is kerül a tetejére.

Gazpacho

fotó: telex.hu

Alapanyagok:

  • 1 kg érett paradicsom
  • 2 szem paprika (lehet zöld vagy kápia, esetleg kaliforniai)
  • egy kígyóuborka vagy két salátauborka
  • 1 fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 nagy szelet kenyér (a lehető legjobb)
  • 2 evőkanál lágy fehérborecet
  • egy deci olívaolaj
  • kb. 1 liter víz

Az alapanyagokat összekeverem, turmixgépbe teszem, alaposan összeaprítom, ízesítem és behűtöm. A folyamatot lehet kissé bonyolultabban is végezni az emelkedettebb állag érdekében, ebben az esetben előbb az (ízlés szerint meghámozott vagy héjastul hagyott) feldarabolt zöldségeket elkeverem a kenyérrel, sóval, ecettel – tehát az olajat leszámítva mindennel –, és egy éjszakát állni hagyom. Másnap leturmixolom, majd az olajat állandó turmixolás közben, lassan csorgatva dolgozom bele. Végül fokozatosan annyi vizet adok hozzá, hogy megfelelő állagú legyen. Tálaláskor lehet adni hozzá kevés apróra vágott paprikát, hagymát és uborkát is.

Görög citromos, tojásos csirkeleves

telex.hu

Alapanyagok:

  • 4 darab csirkecomb
  • 5-8 db egész feketebors
  • egy fej hagyma
  • 1 nagy citrom
  • 4 tojás
  • 100 gramm rizs, külön, sós vízben kifőzve

A csirkecombokat felteszem főni annyi vízben, amennyi bőven ellepi őket, teszek mellé borsot és egy fej hagymát is. Nagyon alacsony lángon főzöm, míg a combok egészen megpuhulnak. Megsózom, az alaplevet leszűröm, a csirkéről leszedem a húst, félreteszem, hagyom kihűlni. Egy nagy tálba ütöm a tojásokat, felverem habverővel, belereszelem a citrom héját, majd belefacsarom a levét is. A tojásokat egy habverővel folyamatosan keverem, közben merőkanalanként, lassan belecsorgatom a forró húslevest. Amikor az összes levest átmertem a tojásba, beleteszem a kihűlt húst, a kifőzött rizst, és az egészet lehűtöm.

Forrás: telex.hu

Címkék:

Olvasói kommentek

Komment írás

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra. Required fields are marked *

18 − tizenegy =


KORONAfm100

itthon vagy...

Most szól
TITLE
ARTIST