Honfoglalás kori maradványokat találtak Fajszon

Írta ekkor 2021-03-30

Nemrégiben lezárult a még 2018 tavaszán kezdett régészeti ásatás Fajsz mellett, ahol egy helyi lakos régi sírokat fedezett fel kicsivel a földfelszín alatt.

Az évek alatt több honfoglalás kori nyughelyet tártak fel, amelyeket már elkezdtek tanulmányozni a programban részt vevő intézmények.

Az ásatás a kalocsai Viski Károly Múzeum szervezésében zajlott le, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Régészettudományi Intézete és az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpontjának közreműködésével.

Szabóné Lantos Andrea, a feltárást vezető régész rádiónk kérésére felidézte, hogyan alakultak az ásatások az elmúlt három évben.

 

 

Szabóné Lantos Andrea, a Fajsz melletti feltárást vezető régész kifejtette, hogy egy nagyon speciális és különleges lelőhelyről van szó, hiszen a mesterségesen épített halom több ezer év alatt egymásra rétegződött településekből állt össze.

Többek között a réz-,bronz- és középkorból is találtak leleteket, de összességéből 2018-ban bizonyosodott be, hogy a területen honfoglalás kori temető lehet.

 


Olvasói kommentek

Komment írás

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra. Required fields are marked *

13 − 4 =


KORONAfm100

itthon vagy...

Most szól
TITLE
ARTIST