Hova érdemes menni Törökországban?

Írta ekkor 2023-08-22

Már régóta vágysz az Európa és Ázsia határán fekvő államba, de nem tudod, merre indulj és mit nézz meg? Segítünk megtervezni törökországi nyaralásod, cikkünkben tippek következnek.

Régiói és települései sokfélesége miatt Törökország a tökéletes nyaralási úti cél, csak az ember győzzön dönteni a sok látványosság között. Városokba indulnál vagy inkább a természetet fedeznél fel utad során, netalán a tengerpart vonz? Segítünk!

Természeti csodák várnak Törökországban

  • Kappadókia – varázslatos geológiai képződmények, hőlégballonos utak és barlanglakások. Egyedülálló természeti csoda Törökországban, ahol rengeteg lánykérés történik – nem véletlenül!
  • Pamukkale hófehér látványa gyógyító termálvízzel és Hierapolis ősi városának romjaival vár.
  • Tengerpartok – Antalya, Izmir, Kusadasi és Bodrum kihagyhatatlanok ebből a szempontból, hiszen fürdeni, hajókázni és vízisportoknak hódolni is lehet.  Ezt a helyet is érdemes meglátogatnod a törökországi utazásod

Történelmi, vallási kincsek

A Hagia Sofia Törökország egyik leghíresebb és legikonikusabb műemléke, Isztambul szívében helyezkedik el, és történelmi és vallási jelentősége kiemelkedő. Eredetileg egy keresztény bazilika volt, amelyet a Bizánci Birodalom császára, I. Jusztinianus rendelt el építeni az ősi Konstantinápolyban (mai Isztambul). Az épület egyedülálló és lenyűgöző építészeti stílust képvisel, ötvözve a bizánci és az iszlám művészeti elemeket. A Hagia Sofia kúpos kupolája és lenyűgöző mozaikjai a látogatókat varázsolják el. Az 1935-ig tartó időszakban mecsetként szolgált, 1935 és 2020 között múzeumként működött, és ezen idő alatt turisták milliói látogattak el az épületbe, hogy megcsodálják a benne található művészeti kincseket. 2020-ban azonban újra mecsetként nyitották meg, ami újabb fejezetet nyitott az épület hosszú történetében.

A Kék mecset, hivatalos nevén Ahmed szultán mecsetje csodálatos ottomán építészettel büszkélkedik és szintén Isztambulban találjuk, annak egyik legnépszerűbb látványossága.

A Szelim-mecset Edirne városában pedig a világörökség részét képezi, az ország második legnagyobb mecsetje, melyet a híres török építész, Szinán tervei alapján építettek az 1500-as években. Mély és nagy múltú vallási és kulturális hagyományokkal büszkélkedik Konya városa, ahol a kerengő dervisek (mevlevik) múzeuma kihagyhatatlan.

A legnépszerűbb török városok

Törökország számos varázslatos várossal várja az utazókat, mindegyikük egyedi élményt nyújt.

  • Isztambulban találkozik kelet és nyugat, ez pedig izgalmas történelmi és modern városi életet ötvöz.
  • Ankara, a modern főváros gazdag múzeumokkal és emlékművekkel várja a látogatókat, Epheszosz ókori városa és az ott található pompás Celsus könyvtára felejthetetlen pillanatokat nyújt a történelem szerelmeseinek.
  • Izmir a modern városi környezet és gazdag kulturális események színtere, míg a hegyekben elterülő Trabzon a Fekete-tenger partján lenyűgöző tájjal és a Sümela kolostorral bűvöli el az odalátogatót.

Akármit is válassz, biztosan jól fogod érezni magad ebben a mesés országban.


Olvasói kommentek

Komment írás

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra. Required fields are marked *

egy × három =


KORONAfm100

itthon vagy...

Most szól
KORONAfm100
Itthon vagy...