Így fest a világ első karácsonyi képeslapja

Írta ekkor 2020-12-07

Az ünnepek idején egymástól távol élő családtagok, rég nem látott ismerősök találkoznak egymással, vagy ha erre nincs is lehetőség, kedves üzenetekkel, telefonhívásokkal tudatják, hogy gondolnak a másikra. Hiába a pillanatok alatt célba érő internetes és mobilos kommunikáció, még ma is sokkal hangulatosabb, amikor az ember a postaládát kinyitva kézzel írt lapot kap.

Mikori az első karácsonyi lap?

Az 1800-as években a kapcsolattartás gyors és hatékony módja volt a postai levélküldés. Bár a legelső karácsonyi üdvözletet a kutatók szerint Michael Mayer német orvos, királyi tanácsadó küldte I. Jakab angol uralkodónak és a fiának 1611-ben, az első, kereskedelmi forgalomba is hozott lap 1843-ból származik. Az ünnepélyes, növényi motívummal keretezett jelenet két oldalán erkölcsi mondanivaló húzódik meg: jótékonykodással kapcsolatos ábrázolásokat láthat a néző, bal oldalt étel-, jobb oldalt pedig ruhaosztást.


A lap megrendelője, Sir Henry Cole (1808-1882) köztisztviselő, feltaláló, a londoni Victoria & Albert Múzeum első igazgatója a 19. századi Egyesült Királyság prominens alakjának számított. Számos innovációval gazdagította az oktatás és a kereskedelem területét is. Az 1840-es években épp a brit postarendszer megreformálásával, fellendítésével volt elfoglalva. Rengeteg feladatának és kiterjedt ismerősi körének köszönhetően az év vége felé egyre csak gyűltek otthonában a megválaszolásra váró levéltornyok.

Drága volt az első karácsonyi képeslap

Cole 1843 decemberében is időhiánnyal küzdött, és megelégelve a helyzetet, előrukkolt egy elmés megoldással, ami egyszerre segítette személyes kapcsolatainak ügyét és a posta forgalmának fellendülését. Korának ismert festőművészét, John Callcott Horsley-t bízta meg egy karácsonyi üdvözlőlap tervezésével.

Ezen a képeslapon egyébként a Cole család három generációja emeli tósztra a poharát. A családtagok az üzenet értelmében kellemes karácsonyt és boldog új évet kívántak a címzettnek. A művet vastag kartonra nyomtatva sokszorosították, majd eladásra is kínálták, darabját a korban drágának számító egy shillingért. Körülbelül ezer példány készült el az első karácsonyi képeslapból.

 

 

 

Forrás: femina.hu


Olvasói kommentek

Komment írás

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra. Required fields are marked *

4 × négy =


KORONAfm100

itthon vagy...

Most szól
TITLE
ARTIST