Így ünnepeltük mi az Öltöztesd fel a kisállatodat világnapot!

Írta ekkor 2021-01-14

A KORONAcaféban nemzetközi Öltöztesd fel a kisállatodat világnapot tartottunk 2009 óta ez egy létező ünnep. Sokkal több a mondanivalója mint amilyennek elsőre tűnik: a cél ráirányítani a figyelmet a háziállatokra és az örökbefogadás népszerűsítésére.

Az ünnepnap alkalmából Ács Dóra kutyakozmetikus, kérszeres bronzkoszorús mestertenyésztő fogadta el a meghívásunkat. Beszélgetésünk során fény derült arra, hogy mennyire népszerű a gazdik körében a kutyaruha és hogy elsősorban miért öltöztetik be az állattartók négylábú társaikat. A szakértő hozzátette, hogy már számos extra kéréssel is fordultak hozzá, hogy az eb minél mutatósabb legyen, akár a nagy napon.

További hasznos tanácsokról is ejtettünk szót a kutyaöltöztetés kapcsán:

A nagytestű, nagyszőrű ebekkel szemben az apró termetű kutyák nagyobb valószínűséggel igényelnek extra védelmet a hideg idő beálltával. Ezeknek az állatoknak a testfelülete ugyanis kevesebb hőt képes termelni és megtartani, így a meghűlés kockázata is fennáll. Fontos szempont továbbá a kutyák magassága is. Azon ebek számára, melyeknek a hasuk közel van a földhöz, minden bizonnyal jó szolgálatot fog tenni a téli időkben egy kabát vagy pulóver. A hideg föld vagy a rajta lévő hó ugyanis közel van az állat hasához, belső szerveihez, így a blöki nehezebben képes melegíteni magát.

A pulóverek, kabátok kifejezetten kültéri ruhadarabok, így a túlmelegedés és a dörzsölés következtében kialakuló bőrproblémák elkerülése végett csak addig használd azokat, amíg az eb a szabadban tartózkodik.

A ruhavásárláskor mindig a vízhatlan darabokat részesítsd előnyben, és ellenőrizzétek, hogy a kabáton, pulóveren nincs-e olyan cipzár, csat, tépőzár, ami dörzsölheti a kutya testfelületét. Bármi, ami lóg, mozog, túl szoros vagy túl laza, károsíthatja ebek bőrét. A kutyaruha veszélyes is lehet, különösen akkor, ha valamilyen farsangi vagy bármilyen jelmezről van szó, az ilyesmiket kerüljük. Ruhában könnyen elakadhatnak itt-ott bundás barátaink, ami különösen frusztráló lehet a számukra. Egyes ruhadarabok kifejezetten szokatlanok és kényelmetlenek lehetnek futás vagy játék közben. Bizonyos kiegészítők, például a gombok és a csatok, könnyen lenyelhetők, akár fulladást is okozhatnak.

Meg kell jegyezni, hogy néhány négylábú ugyan képtelen elviselni magán az öltözéket, de sok állat különösebb felhajtás nélkül tűri a ráadott pulóvert egyéb kiegészítőket, mint például Imi kutyája Pepsi 🙂

Hogy öltöztetjük-e kedvencünket vagy sem, az tulajdonképpen a saját belátásunkra van bízva, Nagyon nehéz megállni, hogy egy elegáns vagy épp vicces pulcsit adjunk a kedvencekre, mert úgy olyan helyesek. Vegyétek figyelembe azonban, hogy a kutyák természetes állapotukban nem hordanak ruhát. Minden, amit ráadtok idegen tőle és zavarhatja. A lényeg, hogy mindig tartsuk szem előtt kutyusunk igényeit, és ne tegyünk olyat, amitől rosszul érezné magát.

Forrás:nemharapok.hu

 


Olvasói kommentek

Komment írás

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra. Required fields are marked *

11 + kettő =


KORONAfm100

itthon vagy...

Most szól
KORONAfm100
Itthon vagy...