Jégtemplom épült Tarajkán

Írta ekkor 2020-11-30

Már látogatható Szlovákia téli attrakciója, a magas-tátrai jégkatedrális. Az Ótátrafüred felett található Tarajkán a koronavírus-járvány miatt hozott korlátozások ellenére is megépítették a látványosságot. Ezúttal a szentpétervári Krisztus Feltámadása katedrálisról mintázták az alkotást


A jégtemplom 10 kamionnyi elsőosztályú jégből épült. Ez 1880 jégtömböt, 225 tonna jeget jelent. Minden egyes tömb 120 kilós, ezeket illesztették össze, hogy aztán kifaraghassák a részleteket és a szobrokat. Ebből épültek a legmagasabb tornyok is. Idén a 12 métert is meghaladta az építmény magassága.

A templomot szlovák és cseh szobrászokból álló, 30 fős csapat építette fel 5 hét alatt.

Az eredeti, neobarokk-klasszicista stílusú katedrális rengeteg ikont és apró részletet tartalmaz. A jégkatedrális díszítőelemeire is jellemző az aprólékos kidolgozottság. A színes torony kihangsúlyozására külön figyelmet fordítottak a tervezők. A kupolákat vízsugárral vágott, szerves műanyagból készítették, nagyon sok kézimunkát igényelt. Ezeket kézzel csiszolták és festékekkel fújták le.
Az idén 8. alkalommal megépített látványosság – amely egy mínusz 4 és mínusz 8 fok közé hűtött iglusátorban várja a látogatókat húsvétig – több százezer érdeklődött vonz.  A pandémia miatt a turisták csak szigorú óvintézkedések betartása mellett látogathatják a jégtemplomot.

Forrás: nlcafe.hu


Olvasói kommentek

Komment írás

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra. Required fields are marked *

18 + 17 =


KORONAfm100

itthon vagy...

Most szól
TITLE
ARTIST