Kenyérben sült sonka húsvétra

Írta ekkor 2019-04-17

A hagyományoktól eltérően, halmozhatod a húsvéti ízeket másképp, a puding próbája az evés:

 

HOZZÁVALÓK
1,2 kg kicsontozott füstölt sonka

30 dkg burgonya
5 dkg élesztő
1 mk cukor
70 dkg finomliszt + a nyújtáshoz
1 mk őrölt köménymag
4 ek olaj

A sonkát előző nap hideg vízben áztatjuk 6-8 órán át. Ezután alaposan megmossuk, bő vízben feltesszük főni, és félig lefedve, lassú, gyöngyöző forralással vajpuhára főzzük 2-3 óra alatt. A főzőlében hagyjuk kihűlni.

Másnap enyhén sós vízben megfőzzük a burgonyát. Még melegen meghámozzuk, áttörjük, majd hagyjuk kihűlni.

Közben a kenyérhez az élesztőt 1 dl langyos vízben elkeverjük a cukor ral, és felfuttatjuk. A lisztet tálba szitáljuk, és elkeverjük 1 ek sóval, valamint a köménnyel. Hozzáadjuk az élesztőt, a burgonyát és az olaj at, majd kidolgozzuk annyi langyos vízzel, hogy rugalmas, félkemény tésztát kapjunk. Letakarva a duplájára kelesztjük 30-40 perc alatt.

A megkelt tésztát lisztezett deszkán téglalap alakúra nyújtjuk, és a közepére helyezzük a vízből kiemelt, leszárított sonkát. Ráhajtogatjuk a széleket és aláhajtjuk a végeket, majd a csomagot liszttel megszórt tepsire emeljük, és letakarva kelesztjük további 30 percig. Közben a sütőt előmelegítjük 200 fokra.

A tepsit a sütő középső részébe csúsztatott sínre tesszük. A tésztát piros-barnára sütjük 45-50 perc alatt, majd kivesszük a sütőből, tetejét átkenjük vízbe mártogatott ecsettel, és hagyjuk teljesen kihűlni.

Jó étvágyat! 🙂 

Forrás: mindmegette.hu


Olvasói kommentek

Komment írás

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra. Required fields are marked *

tizennégy + tizenöt =


KORONAfm100

itthon vagy...

Most szól
TITLE
ARTIST