Készíts habkönnyű farsangi fánkot!
Írta Lukács Kataekkor 2021-01-15
Habkönnyű farsangi fánk
Hozzávalók:
• 600 g liszt
• 5 csapott evőkanál cukor + 1 teáskanállal
• 30 g élesztő
• 300 ml tej
• 4 tojássárgája
• 70 g olvasztott vaj
• egy csipet só
(fotó: receptneked.hu)
Elkészítés:
Szitáljuk a lisztet egy tálba, majd készítsünk mélyedést a közepébe.
A langyos tejből vegyünk ki egy keveset, keverjük bele a teáskanál cukrot és morzsoljuk bele az élesztőt.
Hagyjuk felfutni, majd öntsük a liszthez a maradék tejjel, a cukorral, a sóval, a tojással és a vajjal együtt.
Dolgozzuk jól össze, utána szórjuk meg a tetejét egy kis liszttel és tegyük félre 1 órára.
Lisztes munkalapon nyújtsuk ki a megkelt tésztát körülbelül egy ujjnyi vastagságúra.
Szaggassuk ki belőle a fánkokat. Ehhez használhatunk egy üvegpoharat is.
Hagyjuk még kelni 30 percet, utána süssük ki forró olajban.
Tálaljuk porcukorral megszórva, ízlés szerint lekvárral.
A tökéletes édesség titka:
• 1. A cukrot fehéredésig keverd a tojásokkal.
• 2. Szaggatás után is hagyd keleszteni!
• 3. Az alsó felét fedő alatt kell sütni!
• + A tésztába rum kerül, hogy az olajat ’ kicsapja’ sütés közben. Így nem süllyed el, szalagos lesz, és habkönnyű, valamint hihetetlenül illatos fánkok születnek!
Jó étvágyat! 🙂
Forrás: origo.hu/hellovidek.hu