Kilőtték Petőfi Sándor verseit az űrbe

Írta ekkor 2023-04-17

Április 15-én este egy lélegzetelállító, világviszonylatban is egyedülálló produkciónak lehettek szemtanúi a résztvevők Kiskőrösön az egész alakos Petőfi szobornál.

A Lasershow Hungary International Kft. eseményét óriási érdeklődés kísérte, zsúfolásig megtelt a Petőfi tér.

A technikai előkészületeket követően a 9 db nagy teljesítményű Canon lézer teljes fényerővel először fehéres-kékes fényben világított. Nyitóbeszédében Szomorné Szepcsik Éva tanárnő elmondta, hogy a Petőfi 200 emlékév programjai gazdag tartalommal töltötték meg a települések, országunk és a határon túliak ünnep-és hétköznapjait.

Hozzátette, ennek a rendezvénysorozatnak egy impozáns és rendkívüli fénypontja volt a szombati hiszen, Kiskőrös központjából a 200 éve született költő verseit, egy kiskőrösi fiatalember, Kovács Tamás által kifejlesztett lézerinstalláció révén a világűrbe juttatták.

A szenzációt lebonyolító szakértő beszédében technikai információkat osztott meg: az installáció kilenc darab lézerágyúból állt, melyek jelenleg a világ legerősebb lézerei. Ezekből összesen kettő létezik még a világon, mindegyik Amerikában van letelepítve. Maga a lézer fénysugár az összetartása miatt folyamatosan halad az űr felé, teljesítménye nem csökken, hiába felhős az ég, maximum 10% veszteség éri el. A saját technológiájukkal belekódolták a hangot a lézer fénysugárba.

A műsor elemeként a város diákjai szavaltak Petőfi költeményeket a magyar mellett angol, német és kínai nyelven.


Olvasói kommentek

Komment írás

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra. Required fields are marked *

5 × 2 =


KORONAfm100

itthon vagy...

Most szól
KORONAfm100
Itthon vagy...