Kóstold meg: Loukoumades – görög mézes fánk

Írta ekkor 2020-01-27

Apró kis aranyló fánkgolyók édes sziruppal tálalva – ez a Loukoumades a görögök egyik kedvenc csemegéje, ami annyira népszerű, hogy utcai árusok direkt erre szakosodva frissen sütik és árulják, de szerencsére nagyon egyszerű, így otthon is könnyedén elkészíthető.

Hozzávalók kb. 60 db/10 adaghoz:

2,5 dl langyos víz

2,5 dl langyos tej

15 g száraz élesztő (2 csomag)

45 dkg liszt

1 csipet só

2 dkg cukor

4 ek. olíva olaj

méz és dió a tálaláshoz

1 l olaj a sütéshez

Elkészítés:

A vízbe szórjuk az élesztőt és hagyjuk felfutni (kb. 10 perc). Egy nagy keverőtálba szórjuk a lisztet, a cukrot és a sót. Hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a tejet és az olíva olajat majd az egészet simára keverjük. Letakarjuk és langyos helyen hagyjuk legalább egy órát pihenni, amíg a duplájára kel a tészta.

Ezután az olajat felmelegítjük.  A tésztát nyomózsákba töltjük és elkezdjük kinyomni, egyből az olajba, ollóval elcsípve a tésztát, hogy kis gömböket kapjunk. Aranybarnára sütjük és papírtörlőre szedjük, ha mindenhol megsült.

Mézzel meglocsolva és durvára vágott dióval meghintve tálaljuk. Egy kevés őrölt fahéjjal is megszórhatjuk.

Jó étvágyat! 🙂

Forrás: lilafuge.hu


Olvasói kommentek

Komment írás

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra. Required fields are marked *

tizennyolc + 12 =


KORONAfm100

itthon vagy...

Most szól
TITLE
ARTIST