Krém-alapanyag hibridpaprika nemesítésén dolgoznak Kalocsán
Írta Vörös Istvánekkor 2018-08-26
Fűszerpaprika területen jelenleg két fontosabb projekten dolgoznak a köznyelvben kalocsai paprikakutató-intézetként emlegetett állomáson.
Az egyik a jelenleg piacvezető fajták szaporítóanyagának a tisztítása, míg a másik egy hibrid csípős fűszerpaprika-fajta előállítása, ami a jelenlegi piacvezetőnél előnyösebb tulajdonságokkal rendelkezik, érés, feldolgozhatóság szempontjából.
Ez azért fontos, mert a termelés környezeti adottságai folyamatosan változnak, amit a fajtáknak is le kell követni, mondja Gáll Tibor, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ ZÖKO Kalocsai Kutatóállomásának az osztályvezetője.
Gáll Tibor, a NAIK ZÖKO Kalocsai Kutatóállomásának osztályvezetője arra is kitért, hogy milyen termésbiztonság-növelő tulajdonságokkal igyekeznek felruházni a születendő új, paprikahibridet.
Az is kiderült, hogy milyen késztermék alapanyagául szolgálhat majd az új típus.