Leletszenzációt villantott fel a sekély Duna Ordasnál

Írta ekkor 2018-10-29

Az utóbbi hetek sekély dunai vízállása nem csak a hatalmas homokpadokban gyönyörködőket és a kiszáradt holtágon hüledezőket vonzotta a Duna partjára.

Két hete ugyanis a folyam ordasi partszakaszán egy hajóroncsnak tűnő deszkahalmazra lett figyelmes egy arra járókelő, aki jelentette is a régészeti téren illetékes kalocsai Viski Károly Múzeumnak a felfedezését.

Romsics Imre igazgatótól megtudtuk, hogy azért is vonult izgalommal a helyszínre, mert azzal éppen átellenben emeltek ki korábban egy többszáz éves hajóroncsot a Dunából.

Mint kiderült, az alacsony vízálláskor Ordasnál feltűnt maradványok ugyancsak érdekes leletek, azonban kérdéses, hogy mi elmozdítják-e a jórészt iszapba süllyedt testet.

 

Romsics Imre kalocsai múzeumigazgató az ordasi hajóroncs-részlet kapcsán elmondta, hogy annak korát egyik tölgyfadeszkája alapján fogják meghatározni.

Hozzátette, hogy a kapcsolódó törvényi szabályozás értelmében, mivel nem veszélyeztetett helyszínen fekszik a hajó, egyelőre biztosan nem fogják kiemelni.

Ha az ezt vizsgáló kutató társaság úgy dönt, hogy további tudományos munkához szükséges annak kivétele, elmozdíthatják, egyébiránt marad a hullámsír a néhány napra láthatóvá vált leletnek.

A témával bővebben foglalkozunk hétvégi, Turmix c. térségi magazinunkban!


Olvasói kommentek

Komment írás

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra. Required fields are marked *

13 + tíz =


KORONAfm100

itthon vagy...

Most szól
KORONAfm100
Itthon vagy...