Lezárult a kalocsai Logikusak(k) egyesület pályázati programja

Írta ekkor 2018-07-09

Tehetséggondozásra nyújtott be, és nyert pályázatot a kalocsai egyesület  – íme, közleményük a projekt teljesítéséről!

Pályázati programunk megvalósítása beleillik egy több éves folyamatba, ami a Logikusakk Oktatási Kulturális és Sport Közhasznú Egyesületben történik. A pályázati programnak a megvalósítási időszaka 2017 július 1 és 2018. június 30 időszaka volt.

Az egyesület  tehetséggondozó 60 órás  pályázati programja Kalocsán a Közösségi Házban 2017 szeptember 14 én kezdődött, és tizenkét héten keresztül, 2017 november  30-ig folyamatosan zajlott tehetségfejlesztő pedagógusok vezetésével.

A tehetséggondozó munkánkat az egyesület közérdekű önkéntesei, a pályázati programban résztvevő fiatalok szülei valamint az iskolai közösségi szolgálatos középiskolás diákok segítették.

Tízen két héten keresztül, csütörtökön és pénteken került sor a foglalkozásra.

A foglalkozások színhelyén a Közösségi Házban lévő Mikkamakka Játéktárban a tehetséget alkotó háttér képességek, a személyiség fejlesztése, a Közösségi Ház termeiben pedig a tehetség speciális részeinek fejlesztése történt.

A program központi eleme a tehetséget mutató gyermekek személyiségének a fejlesztése volt. A programot bevezette egy szülők részére megtartott fórum, ahol előadóként megjelentek a pedagógiai szakszolgálat munkatársai is.

A kezdeti megismerő szakaszban önismereti módszerek, és tesztek segítségével a gyermekek ismereteket kaptak saját maguk személyiségével, és viselkedésével kapcsolatban. Felhasználásra került a CAT-teszt, RAVEN teszt, valamint Carina Coulacoglou Mese- tesztje is. Ezen kívül önismereti kérdőívekkel is dolgoztunk. Felszínre kerültek a minta személyek, mint a személyiségek is, a követendő emberek, és azok viselkedése által. Dolgoztunk tulajdonságokkal és viselkedésekkel egyaránt. Előkerültek az életkoroknak megfelelő vágyak, célok és motivációk. Beszélgettünk azonosulásokról és elkerülendő viselkedésekről. A foglalkozásokon segítettük az empátia, az együttműködés, érzelmi intelligencia, akarat, és a motiváció játékos fejlesztését. Játékok alkalmazásával elősegítettük a figyelem, a koncentráló képesség, a kitartás, és önkontroll, valamint a kognitív képességek játékos fejlesztését. Játékos módszerrel konfliktusos helyzetet elemeztünk. Csoportos és egyéni játékokat játszottunk, fejlesztő célzattal.

A játéktárban interjúk készültek a gyerekek szüleivel. A tehetség szűrése során a szülői interjúk mellett motivációs kérdőív, Raven-teszt, kreativitás feladatlap, Rudolph képek, és d2-R figyelemteszt szerepeltek. A tehetségek szűrését követően megkezdődtek a fejlesztő foglalkozások, és játékok.

Érzelmi intelligencia és figyelem fejlesztése Cococrazy társasjáték, mesék olvasása, feldolgozása, valamint rajzolás kerültek alkalmazásra. A térbeli tájékozódás és a kreativitás fejlesztése Castlelogix játékot játszottak a gyerekek. A memóriát, érzelmi intelligenciát, figyelmet fejlesztettük a Ramses társasjátékkal. Intelligencia, problémamegoldás, figyelem fejlesztését segítette a Rubik kocka, Quattro, Quoridore, Blokus  játékok alkalmazása.”

Intelligencia, problémamegoldás, figyelem fejlesztését segítette a Rubik kocka alkalmazása.

Csoportos foglalkozásokon 7 fő volt jelen. Örömteli hogy nemcsak Kalocsáról, hanem Kalocsa kistérségéből is több tehetséges fiatal is részt rendszeresen ezeken a foglalkozásokon.

A játékok során megfigyeltük a gyerekek egymáshoz való viszonyát, társas készségeit, kommunikációjukat viselkedéseiket. Megfigyeltük továbbá az erősségeiket és a gyengeségeiket is. Az erősségek utaltak a tehetségre, és a gyengeségek pedig olyan akadályozó tényezők voltak a háttérben, amelyek akadályozták a tehetségek kibontását, felismerését évek óta.

A szülők program közben, és a végén is kaptak visszajelzéseket az erősségekről, a gyengeségekről egyaránt. A tehetség játékos fejlesztése mellett önkéntesek bevonásával fejlesztésre került speciális területek gazdagítása is. Ilyen volt a logika, a sakk alkalmazása, az irodalom, a történelem, és a matematika. A matematika fejlesztése együtt járt a problémamegoldás gazdagításával.

Ezeken a foglalkozásokon (köszönhetően a sikeres pályázatnak) az egyesület által több éve rendszeresen használt módszerek lettek használva a tehetséggondozó foglalkozásokon.

A szülők visszajelzéseket kaptak folyamatosan a fejlesztő szakemberektől. Program végén szülői értekezlet volt, majd a szülők egyénileg is visszajelzéseket kaptak gyermekeik erősségeiről, és gyengeségeiről egyaránt. Szülők felé a program pszichológusa tanácsokat adott a még meglévő gyengeségek felszámolásához, és az erősségek további kibontásához, a gyermek személyiségének megfelelő speciális tehetségterületeken!

A pályázati program megvalósítása során lehetőséget biztosítottuk a program megvalósításában résztvevő sport tehetségeknek sakkversenyeken részt venni, ahol bizonyítani tudták képességeiket is.

Az egyesület ezúton kívánja megköszönni Kalocsa Város Önkormányzatának, aki térítésmentesen biztosította a  Közösségi Házban  lévő eszközöket, valamint a Kalocsai Sport Egyesületnek (aki szintén térítésmentesen) biztosította az egyesület részére a tulajdonában lévő eszközöket és felszereléseket valamint  Mikkamakka Alapítványnak, aki térítésmentesen biztosította a játéktár játékait  a pályázati program  megvalósítás során.


Olvasói kommentek

Komment írás

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra. Required fields are marked *

nyolc + 2 =


KORONAfm100

itthon vagy...

Most szól
KORONAfm100
Itthon vagy...