Louis Madarasz kalligráfus, akinek a nevéhez fűződik a Coca-Cola felirat!

Írta ekkor 2022-01-20

Ezen a napon született Louis Madarasz.

A világ egyik legjobb, egyúttal leggyorsabb szépírójaként is számon tartják a magyar származású amerikai kalligráfust, , akinek olyan híres alkotások fűződnek a nevéhez (valószínűleg), mint a Coca-Cola felirata.

De mi is az a kalligráfia:a díszes, szép (folyó) kézírás, annak művészi fokú gyakorlását nevezik. Kalligrafikus írásnak szokás nevezni a rendezett, szabályos folyó vagy folyamatos zsinórírást, amelynek többféle változata van, jelenleg mindegyik kiveszőben.

1859-ben, azaz 161 éve ezen a napon született Louis Madarasz Texas államban, ahová Kossuth rendőr minisztereként dolgozó, radikálisan gondolkodó nagyapja, Madarász László a ’48-as forradalom leverése után, még Világos előtt emigrált. Bár Louis már amerikai földön látta meg a napvilágot, családja és az ő számára is nagyon fontosak voltak a magyar gyökerek, később maga is ellátogatott az óhazába, ami saját bevallása szerint életre szóló élménnyel ajándékozta meg.

Louis meglepően fiatalon, tizenéves korában kezdett el érdeklődni a kalligráfia iránt, miután szert tett a kor egyik legnevesebb szépírójának, George A. Gaskellnek a tankönyvére. Ebből igyekezett elsajátítani a kalligráfia alapjait. New York-i egyetemi tanulmányai során már tudatosan építette magát, gyöngybetűkkel megírt névjegykártyáinak és üdvözlőlapjainak köszönhetően, melyeket nyilvános helyeken osztogatott, hamar felfigyelt rá a szakma és a közönség is.

Amellett, hogy a szépírásának karakteres jegyei alapján könnyen felismerhető volt a stílusa, Madaraszt a gyorsaságáért is kiemelték. Állítólag nem létezett sem előtte, sem utána olyan kalligráfus, aki ilyen sebesen vetette papírra a szépen cizellált betűit.

Egy súlyos tüdőgyulladás, illetve a kezdődő cukorbetegsége miatt az egészsége nagyon megrendült, mígnem aztán tragikusan korán, 51 évesen elhunyt 1910 karácsonyán. 23-án azonban – már nagybetegen – még megírta rendkívül népszerűvé vált karácsonyi üdvözlőlapjait barátainak és fontosabb ügyfeleinek, melynek betűtechnikáit azóta is sokan igyekeztek másolni.

Állítólag ő a legtöbbet utánzott kalligráfus a világon.

Bár utólag sajnos nem lehet száz százalékosan rekonstruálni, de elég valószínű, hogy a Coca-Cola logójának eredeti verzióját is Louis Madarasz tervezte – ő legalábbis ezt állította az egyik diákjának.

Érdekesség még vele kapcsolatban, hogy bár a szakma Madaraszt főleg szépíróként ismeri, mellette színészettel és a kalligráfia tanításával is foglalkozott.

Az ember azt gondolná, hogy az erősen digitalizált világunkban, amikor már az is megkérdőjeleződik, vajon szükség van-e egyáltalán folyóírás tanításra az általános iskolákban, a szépírás kihaló félben van. Szerencsére azonban ez koránt sincs így.

Számos tanfolyam, YouTube-videó és online kurzus elérhető azok számára, akik szívesen elsajátítanák a kalligráfia alapjait. Nem kell hozzá különösebb rajztehetség, magunk továbbképzése pedig az interneten fellelhető mintáknak hála, talán soha nem volt ilyen egyszerű.

Forrás:wmn.hu Fiala Borcsa


Olvasói kommentek

Komment írás

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra. Required fields are marked *

14 − kilenc =


KORONAfm100

itthon vagy...

Most szól
TITLE
ARTIST