Maszk és szemüveg? Tippek a párásodás ellen

Írta ekkor 2020-11-12

Már Kalocsán is kötelező a maszkviselés a közterületeken.
Egyre nagyobb a valószínűsége, hogy a következő hónapokban minden korábbinál több időt leszünk kénytelenek eltölteni a védőeszközben, de így elveszik az arcjáték, a kommunikációs ereje, többen arra panaszkodnak, hogy nem kapnak levegőt, mégis talán a legrosszabb helyzetben a szemüvegesek vannak.

(femina.hu)

Több telefonhívás és visszajelzés érkezett TŐLETEK a KORONAcaféban, azzal kapcsolatban, hogy tényleg nagyon nehéz a szemüveg és a maszk együttes használata, hiszen a párásodás folyamatos. Több praktikát és javaslatot kaptunk, többek között Anditól, Gabitól üzenetben és Marika is ajánlott egy megoldást.
Szakértő véleményét is kikértük a témában Napközben, Vicai Endrét a Vicai Látás és Hallásközpont vezetőjét kérdeztük, hogy mit tanácsol a párásodás ellen.
Válaszát a lejátszógombra kattintva tudod meghallgatni!

Ha még mindig lennének kételyeid, vagy tanácstalan vagy mégis mit tehetsz a párásodással, az alensa.hu  összeszedte azokat a tippeket, amelyekkel megelőzhető a párásodás: 

1. Fontos a megfelelő arcmaszk kiválasztása!

Győződjön meg arról, hogy olyan maszkja van, amely szorosan illeszkedik az orrhoz. Egy laza maszk túl nagy rést hagyhat az orr körül. Próbáljon meg olyan maszkot szerezni vagy készíteni, amely fémcsíkkal vagy dróttal rendelkezik, és az orrhídhoz illeszkedik. Ez megakadályozza, hogy kilégzéskor a levegő az orr körüli réseken kijusson, és beködösítse a szemüvegét.

2. Igazítsa a maszkot a szemhez közel, és pozícionálja lejjebb a szemüvegét.

Helyezze az arcmaszkot a lehető legközelebb a szeméhez, valamint viselje szemüvegét kissé lejjebb. Ez megakadályozza a lencsék szennyeződését és párásodását. Ügyeljen arra, hogy ha lehet, ne érintse meg a szemüvegét túl gyakran. Ne feledkezzen meg róla, hogy a szemüveg áthelyezése megváltoztatja a lencsék fókuszpontját. Ez befolyásolhatja látását abban az esetben, ha multifokális vagy progresszív szemüveget visel.

3. Használjon egy kevés mosogatószert!

A nap elején és végén használjon egy kis langyos vizet néhány csepp háztartási mosogatószerrel a szemüveg tisztításához. Ezután mikroszálas kendővel törölje szárazra a szemüveget. A nap folyamán mindig tartson magánál tisztítókendőt. A ködmentesítő törlőkendők vagy spray-k természetesen szintén sokat segíthetnek!

Megjegyzés: használjon lúgos mosogatószert és kerülje az illatosított, erős vagy hidratáló szappanok használatát, melyek károsíthatják a lencse bevonatait. Ügyeljen tehát arra, hogy csak gyengéd, nem koptató mosogatószereket használ a szemüveggel.

4. Használjon normál szappant, ha nincs mosogatószere.

Hagyományos szappan használata a szemüveg fertőtlenítéséhez is hozzájárul, és megakadályozza a lencsék párásodását. Vigye fel, hagyja egy ideig a szemüveglencséken, majd törölje le azokat. A folyékony szappannak viszont nem lesz ugyanilyen hatása. Ügyeljen arra, hogy nem alkohollal tisztítja szemüvegét, mivel ez nemcsak a lencsét, hanem a keretet is károsíthatja.

5. A napi kontaktlencsék sokkal praktikusabbak ezekben az időkben.

A szemüveg-párásodás elkerülésének egyik legegyszerűbb módja a napi kontaktlencsére való váltás. A fertőző betegségek idején a napi lencsék a legjobb és leghigiénikusabb kontaktlencsék. Mielőtt behelyezné vagy eltávolítaná lencséit, mindig győződjön meg arról, hogy kezeit először alaposan megmossa, és kerülje szemei érintését a nap folyamán. Miért nem próbálja ki például a olyan lencséket, amelyek pénvisszatérítési garanciával elérhetőek?

6. Szerezzen szemüveget hidrofób bevonatú lencsékkel. Online is megvásárolhat egyet, anélkül, hogy el kellene látogatnia egy optikába.

A következő szemüvege vásárlásakor, szerezze be azt hidrofób bevonatú lencsékkel. Ez a bevonat ködmentesítő rétegként fog működni, amely segít majd megakadályozni más szennyeződések lencsékhez való tapadását is. Nem szeretne ellátogatni az optikushoz, vagy otthon kell maradnia? Ne aggódjon! Ha van receptje, akkor virtuális felpróbálást követően online is tud szemüveget rendelni. Néhány nap alatt elkészül és házhoz szállításra kerül használatra kész szemüvege. Ne feledje, hogy a szemüveg akár pajzsként is szolgálhat, amely blokkolja a vírusokat.

forrás: alensa.hu


Olvasói kommentek

Komment írás

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra. Required fields are marked *

öt + tíz =


KORONAfm100

itthon vagy...

Most szól
KORONAfm100
Itthon vagy...