Megkondítottuk a rokkanttelepi harangot +VIDEÓ + GALÉRIA

Írta ekkor 2021-08-24

Hétfőn, a Napi jubileumban idéztünk fel egy helytörténeti eseményt, ezt itt:

1916-ban kijelölték ezen a napon a Rokkanttelep pontos helyét és kiadták az építési engedélyt. Lakótelepet, kereseti (foglalkoztató) telepet elemi és gazdasági iskolát szándékoztak építeni. Az építkezés költségeit Várady L. Árpád érsek (elsősorban a földterület biztosításával), és a kalocsai képviselőtestület (100.000 korona) biztosította. A telep terveit a kalocsai származású Petrovácz Gyula építész készítette, akinek Kalocsán már több épülete állt.

Szilva adásban emlékezett vissza egyik gyerekkori álmára. Az általános iskola első osztályos padjait kolleginánk is itt koptatta és régi vágya volt, hogy megszólaltassa az udvaron álló harangot. Pár évet várni kellett, meg még néhány percet, de csak összejött 🙂

Csupor Mónika, a Nebulo EGYMI vezetője, valamint Angéla, az intézmény történelemtanára a helyszínen elmesélte az ikonikus épület történetét, meséltek arról, hogy mikor szólalt meg a harang utoljára és azt is megtudtuk, hogy lett Rokkanttelepből Rókatelep:

Murphy is velünk volt (köszi neki, ja nem)! Ahogy arról a fenti videó is árulkodik, az előtte nap odavarázsolt harangkötél az első próbálkozásnál megadta magát. A tegnapi eső eláztatta, Szilva meg erősen húzta…. amúgy is, a lassan 100 éves harang 50 kg-ot nyom. De jött a segítség, megerősített harangkötelet kapott a KORONAfm100 “alkalmi Quasimodo-ja” és megkongatta a harangot:

 


Olvasói kommentek

Komment írás

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra. Required fields are marked *

egy × három =


KORONAfm100

itthon vagy...

Most szól
TITLE
ARTIST