Nem mindegy, miben sportolunk!

Írta ekkor 2020-03-25

Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy a sport mennyire fontos része (kéne, hogy legyen) az emberek életének. Szerencsére egyre többen látják be, hogy a rendszeres mozgás elengedhetetlen, ezért ezt aktívan művelik is, sokat téve ezzel az egészségükért.

Ahhoz azonban, hogy a sportban ki tudjuk hozni magunkból a legtöbbet. szükség van a megfelelő körülményekre, amit például a ruházat is jelent, amit mozgás közben viselünk. Ma már nagyon sok különféle, sportoláshoz is kiváló ruhát lehet kapni, érdemes körülnézni például a Bolf kínálatában.

Fontos a megfelelő sportruházat

Sokan ugyanakkor nem is gondolják, hogy mennyit számít, mit viselnek, miközben mozognak. Számos ember van azon a véleményen, hogy teljesen mindegy, mi van rajta ilyenkor, és csak előkap a szekrény mélyéről egy ezeréves, kopott, viseltes melegítőnadrágot, és egy nagy, kinyúlt pólót. Mondván, ezek kényelmesek, kellőképpen nagyok, ezért jó lesz bennük mozogni. Általában gyorsan rá szoktak jönni, hogy nem volt túl jó választás – mindjárt el is magyarázzuk, hogy miért.

Sportolás közben az ember megizzad, méghozzá elég hamar. Ez egy teljesen természetes folyamat, a megnövekedett igénybevétel miatt van, amit a testünk úgy reagál le, hogy kimelegszik és verejtékezik. Ebben semmi meglepő nincs, azonban, ha nem a megfelelő ruházat van rajtunk, akkor ez igen kellemetlenné válhat.

Gondoljunk bele: ha például egy nem igazán sportolásra, sokkal inkább otthoni pihenésre tervezett melegítőnadrág van rajtunk, ami esetleg belül még bolyhos is egy kicsit, az amúgy is felmelegedett testünket még tovább melegíti, ami fokozott izzadást eredményez. Ráadásul elég komoly diszkomfort-érzetet is okoz. Mindezt súlyosbítja, hogy az anyag sem alkalmas arra, hogy kellőképpen elszívja a nedvességet, és megfelelő szellőzést biztosítson a bőrnek. Ezért átnedvesedik, elnehezül, és nagyon kellemetlen lesz, amikor újra és újra bőrünkhöz ér.

Milyen a jó ruházat mozgáshoz?

Valami hasonló a gond a pólóval is: mivel ez belül nem bolyhos, extra kimelegedést nem okoz ugyan, de kellemetlenül átázik, ami után már nagyon rossz érzés lesz viselni.

Mindezek miatt érdemes inkább olyan ruhákat beszerezni, amiknek az anyaga kellőképpen felszívja a nedvességet, de jó a szellőzésük. Nem túl bő szabásúak, de kényelmesen lehet bennük mozogni. Természetesen a mozgásformától is függ, hogy mi lesz az ideális választás, de egy joggerrel nehezen lehetne mellényúlni.

Ezek a kialakításuknak köszönhetően egyáltalán nem akadályoznak a sportolásban, ugyanakkor nem is túlzottan nagyok. A jobb minőségűeknek az anyaga is tökéletes ahhoz, hogy ne okozzon gondot a fokozott izzadás. A joggereket általában kényelmes derékrész és passzés szár jellemzi, hogy minél kevésbé mozduljon el rajtunk használat közben.

A pólóval egyébként ugyanez a helyzet: egy jó nedvszívó, jól szellőző anyagú, kellemesen testhezálló pólóban sokkal kényelmesebb lesz a sportolás, mint egy szekrény mélyéről előhalászott, túlméretes darabban.

Ne sajnáljuk a pénzt a megfelelő sportruházatra, mert ezen nagymértékben fog múlni, hogy mennyire tudjuk élvezni a mozgással töltött időt, és mennyire tudunk hatékonyak lenni! A jó teljesítményhez ugyanis hozzájárulnak az ilyen apróságnak tűnő körülmények is.


Olvasói kommentek

Komment írás

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra. Required fields are marked *

három × egy =


KORONAfm100

itthon vagy...

Most szól
TITLE
ARTIST