Paks II. az olcsó villamosenergia-termelés záloga

Írta ekkor 2019-02-14

Javított helyezésén és a második helyre került Magyarország az európai uniós tagállamok azon rangsorában, amely a lakossági áramárakat hasonlítja össze. Magyarországon 37 forint egy kilowatt óra, a legtöbbet – közel 100 forintot – Dániában és Németországban kellett fizetni a villamos energiáért 2019 januárjában – derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal legújabb, januári nemzetközi árösszehasonlító vizsgálatából.

– A hivatal február elején publikált elemzése is alátámasztja, hogy azokban az országokban, ahol meghatározó az atomenergia részaránya olcsó, megfizethető árú villamos energia áll rendelkezésre mondta el Mittler István, a Paks II. Atomerőmű Zrt. kommunikációs igazgatója.

 

fotó: Paksi Hírnök

Az elmúlt évi villamosenergia-felhasználási adatai igazolják, hogy a hazai áramfogyasztás nő, az igényeket azonban nem tudják kielégíteni a hazai erőművek, ezért magas az import aránya. Hazánk importfüggősége Luxemburg és Litvánia után a harmadik legnagyobb az unióban. Tavaly a felhasznált áram 31,6%-át vásároltuk külföldről – emlékeztetett Mittler István. Azt mondta, Magyarországnak szüksége van Paks II.-re ahhoz, hogy ne külföldi erőművekből, ne importból biztosítsuk hazánk biztonságos áramellátását.

Hazánk biztonságos és versenyképes áron történő villamosenergia-ellátása szempontjából kockázatot hordoz, hogy a magyar áramigény mintegy harmadát külföldi termelőktől szerezzük be, ráadásul elsősorban szénerőművekből, főként Ukrajnából, Lengyelországból és Csehországból. Az atomerőművek nemcsak szén-dioxid kibocsátástól mentesen, hanem az időjárás alakulásától függetlenül működnek, ami a biztonságos áramellátás érdekében elengedhetetlen, összegezte a Paks II. Atomerőmű Zrt. kommunikációs igazgatója.


Olvasói kommentek

Komment írás

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra. Required fields are marked *

három × öt =


KORONAfm100

itthon vagy...

Most szól
KORONAfm100
Itthon vagy...