Paks II. kiemelkedően biztonságos technológiát fog alkalmazni

Írta ekkor 2018-12-07

A legszigorúbb európai jogszabályoknak is megfelelő új atomerőművi blokkok klímavédelmi célok elérésében betöltött kulcsszerepéről beszélt dr. Aszódi Attila, a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkár szekszárdi és budapesti előadásában. A Magyar Nukleáris Társaság XVII. Nukleáris Technikai Szimpóziumán, Szekszárdon a nukleáris biztonságra vonatkozó jogszabályok irányából közelítette meg a Paks II. projektet. Elmondta, hogy a magyar jogszabályi rendszer az EU által megfogalmazott biztonsági alapelveken alapul, amelyekbe beépítették a fukushimai eset tapasztalatait.

(fotó: 24.hu)

Hozzátette: ez garantálja, hogy a hazai igényeknek és elvárásoknak, valamint az európai jogszabályi követelményeknek megfelelő atomerőmű épüljön Pakson.

– Elérhető árú villamos energia, ellátásbiztonság, rendszerstabilitás, klímavédelem, az ország szén-dioxid-kibocsátásának csökkentése, vezetékes energiahordozók importjától való függés csökkenése, korszerű, kiemelkedően biztonságos technológia – ezek azok az össztársadalmi előnyök, amelyekért meg kell valósítani a Paks II. projektet – ezt már a Világgazdaság Energiastratégia 2018 című konferenciáján mondta az államtitkár. Kiemelte: ha nem épülne meg Paks II., akkor a Paksi Atomerőmű jelenlegi négy blokkjának kifutása után fosszilis energiahordozó használatára kellene áttérni, ami hozzávetőleg 36 százalékkal növelné meg Magyarország szén-dioxid-kibocsátását.


Olvasói kommentek

Komment írás

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra. Required fields are marked *

tizenhat + 9 =


KORONAfm100

itthon vagy...

Most szól
TITLE
ARTIST