Reggeli zsömle fél óra alatt, bögrésen
Írta Lukács Kataekkor 2020-09-07
Szülőként nyilván a legjobbat szeretnéd a gyermekednek. Egyre több portál foglalkozik azzal, hogy milyen fontos szerep jut az egészséges reggelinek, főleg hogy egyre több az elhízott fiatal, éppen ezért irány a konyha és süsd ki a fél óra alatt elkészíthető bögrés vajas zsemlét, ami hamar a gyermeked kedvencévé válhat.
Reggeli zsömle fél óra alatt, bögrésen
Hozzávalók:
50 dkg fehér liszt (ez körülbelül 4 bögre)
1 bögre langyos tej és egy pici, ha szükséges (2,5-3 dl)
1 evőkanál kristálycukor
2 kis csomag száraz élesztő (2*7 gramm)
1 tojás
5 dkg olvasztott vaj (fél kocka) vagy Rama
2 teáskanál só
plusz egy tojás felverve a tetejére kenéshez
Elkészítése:
• Egy tálba beleütöm a tojást (dagasztógépet használok), beleteszem a cukrot , sót és az előmelegített tejet a vajjal vagy margarinnal.
• Jól felverem, habosítom kicsit 2-3 percig.
• Utána az élesztős lisztet beleszitálom, majd 10 percig dagasztatom.
• Hagyom benne a tésztát 20-30 percig kelni, amikor elindul felfelé már jó.
• A kész tésztát 8 részre osztom formázom, és szilikonos sütőpapírral bélelt tepsibe teszem.
• A tetejét lekenem egész felvert tojással, és mehet a hideg sütőbe!
• 200 fokon légkeveréssel 18 perc alatt készen van.
Lehet többféleképpen formázni zsemle, kifli, fonott kalács, bucinak is. Ha 2 zsemléből 1-et csinálunk, ugyanúgy megsül.
Jó étvágyat! 🙂
Forrás: sokszinuvidek.hu