Retro húsvéti finomság: készíts sárgatúrót a családnak
Írta Lukács Kataekkor 2022-04-09
A sárgatúró egy remek húsvéti étel, amit leginkább édesen, de akár sósan is fogyaszthatsz. Főként a görögkatolikus vidékeken ismert, többek között Csereháton, a Hajdúságban és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, de már vallástól és országrésztől függetlenül készítik. Több néven ismert: sárga- vagy édes túró, túrócska, szirikk és szirka.
A húsvétot megelőző nagyböjtöt lezárandó a vasárnapi asztalra már bőségesen kerülhetett étel nagyanyáink idejében is. Ezeket az ételeket mind a római katolikusok, mind a görögkatolikusok vasárnap délelőtt a templomba vitték, hogy felszenteljék – közülük a sárgatúró sem maradhatott ki.
Hozzávalók:
1 liter tej
10 tojás
½ vaníliarúd
10 dkg cukor
egy nagy csipet só
ízlés szerint mazsola
(Fotó: divany.hu)
A tejet a vanília kikapart magjaival, a sóval és a cukorral tedd fel melegedni.
Közben törd fel a tojásokat, és keverd néhány percig.
Ha felforrt a tej, lassan, habverővel való folyamatos keverés mellett öntsd bele a tojást. A lángot mérsékelve főzd, kevergesd addig, amíg kicsapódik a savó, és túrós állagúvá válik a tojásos tej. Ez néhány perc alatt meglesz. Közben add hozzá a mazsolát is.
Egy szűrőt bélelj ki tiszta konyharuhával, és öntsd bele a masszát. A textil széleit fogd össze, csavard meg, és kösd is össze jó szorosan.
Hagyd a szűrőben egy tál felett lecsepegni és összeállni egy éjszaka alatt. Másnap csomagold ki, és már szeletelheted is.
Jó étvágyat! 🙂
Forrás: divany.hu