SüTIPP: Csokis, narancsos karácsonyi fatörzs
Írta Lukács Kataekkor 2019-12-23
A karácsonyi fatörzs süti egész Európában kedvelt édesség, a franciáknál annyira hozzátartozik az ünnephez, mint nálunk a bejgli vagy a zserbó.
Csokis, narancsos karácsonyi fatörzs
Hozzávalók:
A TÉSZTÁHOZ
6 evőkanál liszt
6 evőkanál cukor
6 db tojás
1 csomag vaníliás cukor
1 csipet só
A KRÉMHEZ
15 dkg étcsoki
12 dkg porcukor
10 dkg vaj
2 evőkanál kakaópor
1 db narancs
0.5 dl habtejszín
A BEVONÁSHOZ
10 dkg étcsoki
2 evőkanál olaj
Elkészítés:
A tojásokat válaszd ketté, és a fehérjét verd kemény habbá a sóval, majd add hozzá a cukrot, a vaníliát, egyesével rakd hozzá tojások sárgáját, végül részletekben a lisztet. Egyengesd a sima masszát sütőpapírral bélelt tepsibe, és 170 fokon süsd aranysárgára 10-12 perc alatt. Borítsd nedves konyharuhára, majd húzd le róla a sütőpapírt. Még melegen tekerd fel, és várd meg, míg kihűl.
Közben készítsd el a krémet. A kis darabokra tördelt, jó minőségű csokit vízgőz felett olvaszd meg. A tűzről lehúzva rakd hozzá a kakaóport, a vajat, a cukrot és a tejszínt. Habosítsd géppel, és a végén facsard hozzá a narancs levét. A piskótát tekerd le, kend meg a krémmel, majd újra csavard fel.
A tortabevonót olvaszd fel vízgőz felett két evőkanál olajjal, és vond be vele a süteményt, majd villával húzz bele mintát, hogy fatörzsszerű legyen. A tetejét díszítsd ízlés szerint ágakkal, csokiforgáccsal, mesefigurákkal.
Forrás: femina.hu